ua en ru

Парламент Південної Осетії відмовився відправити у відставку генпрокурора і главу Верховного суду

Парламент Південної Осетії не затвердив подання екс-президента республіки Едуарда Кокойти про відставку генерального прокурора Таймураза Хугаева та голови Верховного суду Ацамаз Біченова.
Відставка зазначених чиновників була передбачена угодою, яку Кокойти уклав з лідером опозиції, екс-кандидатом у президенти Аллою Джіоєвою. Таким чином, цей пункт компромісної угоди поки не виконаний.
У таємному голосуванні брав участь 31 парламентарій з 33. Після підрахунку голосів з'ясувалося, що за відставку Хугаева проголосували 15 депутатів, стільки ж висловилися проти. Один бюлетень виявився зіпсованим. За відставку проголосували Біченова вісім депутатів, 22 - проти. Один бюлетень і в цьому випадку був зіпсований.
В.о. спікера парламенту Зураб Кокоєв, коментуючи ці результати, підкреслив, що "деякі пункти угоди, що стосуються парламенту, не входять в компетенцію президента, і депутати прийняли власне рішення керуючись виключно чинним законодавством".
Прихильник Джіоєвиої Сергій Зассеев повідомив, що опозиція незадоволена рішенням парламенту. "Це рішення було очікуваним. Враховуючи упередженість нашого парламенту, ми припускали, що один з головних пунктів угоди не буде виконаний", - сказав він. Зассеев також зазначив, що люди на знак протесту можуть знову вийти на вулиці, але, на його думку, робити цього не потрібно. "Гарантом виконання умов угоди є Росія, і це тепер її проблеми", - уклав Зассеев.
Нагадаємо, що, відповідно до угоди, президент Південної Осетії Кокойти 10 грудня пішов у відставку, передавши повноваження прем'єр-міністру Вадиму Бровцева. Джіоєвій документом надана можливість взяти участь у виборах президента Південної Осетії 25 березня 2012 р.
Ситуація в республіці загострилася після того, як Верховний суд визнав недійсним другий тур президентських виборів, що пройшли в кінці листопада ц.р. Згідно з опублікованими даними Центральної виборчої комісії, перемогла на виборах Джиоева. Після скасування результатів голосування у Цхінвалі почалися акції протесту, які припинилися лише 11 грудня у зв'язку з укладенням компромісної угоди між владою і опозицією.