ua en ru

Парламент Японії схвалив виділення додаткових 25 млрд дол. на відновлення після землетрусу

Парламент Японії сьогодні, 25 липня, схвалив складений урядом додатковий бюджет в 2 трлн ієн (25 млрд дол.) на відновлення після руйнівного землетрусу і цунамі в березні, передає Reuters.
Додаткові кошти планується використовувати для компенсацій постраждалим внаслідок аварії на атомній станції "Фукусіма" і для кредитування компаній у зруйнованих стихією регіонах.
Інвестори сподіваються, що величезні витрати на будівництво допоможуть третьою економікою світу вийти з рецесії, що почалася після удару стихії, і повернутися до помірного зростання в другій половині цього року і на початку наступного.
У пошуках подальшого фінансування уряд подумує випускати спеціальні облігації з терміном обігу близько п'яти років і скорочувати витрати за іншими проектами, сказав Reuters джерело в японському парламенті.
Прем'єр-міністр Японії Наото Кан, якого критикують за неефективну ліквідацію наслідків аварії на АЕС, говорив, що готовий звільнитися після прийняття термінового бюджету і двох інших законопроектів.
Оптимісти в правлячої Демократичної партії, які хочуть відставки непопулярного лідера, сподіваються, що два залишилися законопроекту будуть прийняті до середини серпня: один про випуск облігацій для фінансування бюджету в 1 трлн дол. на фінансовий рік, що закінчується в березні 2012 р., другий - про розробці альтернативних джерел енергії.
Влада Японії намагаються виділити на відновлення якомога більше грошей без нових позик, так як держборг вже вдвічі перевищує розмір економіки, оцінюваної в 5 трлн дол.