ua en ru

Парламент ввів гідрографічне та водогосподарське районування

Парламент ввів гідрографічне та водогосподарське районування Фото: Верховна Рада України

Законопроект з другого разу підтримали 234 нардепи

Верховна Рада України підтримала в цілому в другому читанні законопроект № 3603 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо впровадження інтегрованих підходів в управлінні водними ресурсами за басейновим принципом". За документ з другого разу проголосували 234 парламентарія (спочатку 217), передає кореспондент РБК-Україна.

Так, законом передбачається ввести гідрографічне та водогосподарське районування території, де гідрографічними одиницями є райони річкових басейнів.

Зокрема, пропонується встановити 9 районів річкових басейнів, а саме, Дніпра, Дністра, Дунаю, Південного Бугу, Дону, Вісли, річок Криму річок Причорномор'я та річок Приазов'я.

Згідно з законом межі районів річкових басейнів, суббассейнів і водогосподарських ділянок затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Водогосподарські ділянки виділяються в межах районів річкових басейнів з урахуванням басейнового принципу управління, адміністративно-територіального устрою, фізико-географічних умов і господарської діяльності центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища

У той же час, плани управління річковими басейнами розробляються та впроваджуються з метою досягнення екологічних цілей, визначених для кожного району річкового басейну у встановлені терміни.

Законом встановлюється, що плани затверджуються Кабінетом міністрів кожні 6 років. Порядок розробки плану управління річковим басейном також затверджується урядом.

Крім того, визначається значення екологічного та хімічного станів масиву поверхневої води та складові державного моніторингу вод.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Рада планує встановити особливий режим оподаткування учасників індустріальних парків.