ua en ru

Парламент Туреччини санкціонував військову операцію проти курдських бойовиків в Північному Іраку

Парламент Туреччини прийняв законопроект, що санкціонує початок військової операції проти курдських бойовиків в Північному Іраку на початку 2012 р., передає Reuters.

Таке рішення було прийнято у відповідь на збільшення кількості нападів курдських бойовиків на турецькі сили безпеки. Зазначимо, військова присутність Туреччини в горах Канділь на півночі Іраку значно посилилася з серпня ц.р., сигналізуючи про напруженість у відносинах між Анкарою і Курдською робочою партією (КРП). За цей період, за даними Міноборони Туреччини, загинули десятки військових і 14 мирних жителів.

Запланована військова операція стане зовсім не першою в регіоні. Останній раз подібне відбулося в 2008 р., коли за рішенням влади була розгорнута широкомасштабна кампанія по придушення дій курдів-сепаратистів. Тоді турецький контингент, підкріплений силами авіації, налічував 10 тис. військовослужбовців.

Нагадаємо, Курдська робоча партія (КРП) - одна з радикальних організацій, яка добивається створення незалежної держави - Курдистану на територіях Туреччини, Іраку, Ірану і Сирії. Незважаючи на те, що число курдів у всьому світі становить до 40 млн, цей народ ніколи не мав власної держави. За підрахунками експертів, втрати турецької армії і сепаратистів, починаючи з 1984 р., становлять близько 45 тис. осіб.

Останнім часом зіткнення бойовиків КРП з турецькою поліцією і військовими силами значно почастішали. У свою чергу, Анкара посилила військові заходи проти КРП і завдає артилерійських і авіаційних ударів по її позиціях на півночі Іраку. Раніше у своєму виступі прем'єр-міністр Туреччини уже допускав можливість інтервенції на територію південного сусіда для запобігання терористичних вилазок, оскільки місцева влада не може вирішити це питання.