ua en ru

Парламент Шотландії проголосував проти законопроекту про Brexit

Парламент Шотландії проголосував проти законопроекту про Brexit Фото: шотландський парламент виступив проти Brexit

Майже три чверті депутатів парламенту в Единбурзі висловилися проти

Парламент Шотландії проголосував проти законопроекту про вихід з Євросоюзу (Brexit), підготовленого урядом Великобританії. Про це повідомляє Deutsche Welle.

Так, майже три чверті депутатів парламенту в Единбурзі (90 з 124) висловилися у вівторок, 7 лютого, проти закону, який повинен дати прем'єр-міністру країни Терезі Мей повноваження почати процедуру Brexit.

Відзначається, що ініціатива проведення голосування виходила від регіонального уряду Шотландії, незважаючи на те, що воно не має правової сили.

Так, у кінці січня Верховний суд Великобританії ухвалив, що Лондон не може запустити процедуру виходу з Євросоюзу без схвалення британського парламенту. Суд також вирішив, що уряди Шотландії, Уельсу та Північної Ірландії позбавлені права блокувати цей процес. Більшість шотландців в ході референдуму в червні 2016 року висловилося проти Brexit.

Палата громад британського парламенту 8 лютого має остаточно схвалити закон про Brexit. Після цього він надійде в Палату лордів, яка планує розглянути його до 7 березня.

Нагадаємо, в середу, 1 лютого, палата громад британського парламенту схвалила в першому читанні приведення в дію статті 50 Лісабонського договору про початок Brexit.