ua en ru

Парламент провалив законопроект про спецконфіскацію

Парламент провалив законопроект про спецконфіскацію Фото: ВР не підтримала в першому читанні законопроект про спецконфіскацію

За основу проект закону підтримали лише 176 депутатів при 226 необхідних

Верховна Рада України провалила законопроект №5142 про дозвіл стягнення до державного бюджету активів громадян, придбаних на необгрунтовані доходи, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, передбачалося дозволити конфіскацію активів в розмірі не менше 1 тисячі мінімальних зарплат (на даний момент близько 1 450 000 гривень). Разом з тим стягнення до держбюджету необґрунтованих активів пропонується дозволити і по відношенню до іноземців, а також депутатів парламенту і суддів без зняття з них недоторканності.

Відзначимо, нардепи розглядали документ у першому читанні. За основу проект закону підтримали лише 176 депутатів ВР при 226 необхідних.

За направлення законопроекту на повторне перше читання в комітет проголосували 201, 212, 211 нардепів, за напрямок суб'єкту законодавчої ініціативи - 212 парламентаріїв.

"Проект закону №5142 відхилений", - підсумував глава парламенту Андрій Парубій.

Подробиці законопроекту

Згідно із законопроектом, звернутися до суду з позовом про стягнення активів (грошей, цінних паперів, дорогоцінних каменів, платіжних документів, банківських металів) може виключно генеральний прокурор або його заступник - керівник спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Відзначимо, зазначена конфіскація може застосовуватися по відношенню до підозрюваного, якщо при розслідуванні кримінального провадження виявлені необґрунтовані активи, і по відношенню до іншої особи, якщо є обґрунтовані доводи вважати, що він є номінальним власником таких активів.

Підкреслюється, що стягнення необґрунтованих активів буде можливим, якщо підозрюваний у кримінальному провадженні, в якому виявлені зазначені активи, переховується від органів слідства і суду та знаходиться в розшуку не менше двох місяців з дня його оголошення, при цьому у виробництві здійснюється спеціальне досудове розслідування або слідчим суддею відмовлено в задоволенні клопотання про проведення спеціального досудового розслідування.

Проектом Закону пропонується передбачити дві стадії розгляду справи про стягнення необґрунтованих активів в дохід держави: попереднє судове засідання і розгляд справи по суті. На кожній з цих стадій судом будуть вирішуватися різні питання, від яких буде залежати хід судового розгляду.

Згідно з проектом, інформація про початок провадження у конфіскації активів повинна бути розміщена в офіційному друкованому органі уряду, на веб-сайті ГПУ і судової влади.

Розгляд справ про стягнення необґрунтованих активів буде здійснюватися апеляційним судом за місцезнаходженням таких активів протягом 3 місяців з дня відкриття провадження. Оскаржити рішення суду можна буде тільки до Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Крім того, планується дозволити спецконфіскацію майна в зв'язку зі смертю обвинуваченого.

Також проектом закону пропонується звільнити органи прокуратури від сплати судового збору при подачі позову до суду про стягнення необґрунтованих активів в дохід держави до закінчення кримінального провадження, оскільки даний інститут є новим, а відповідно таке звільнення від сплати судового збору не позначиться на попередніх розрахунках по надходженнях судового збору в 2016 році, які проводилися з метою оцінки можливостей виконання відповідних зобов'язань держави перед Міжнародним валютним фондом.

Нагадаємо, Міністерство юстиції України закликало Верховну Раду прийняти закон про спецконфіскацію до кінця 2016 року.