ua en ru

Парламент підтримав за основу законопроект про Фонд енергоефективності

Парламент підтримав за основу законопроект про Фонд енергоефективності Фото: Андрій Парубій

За документ проголосували 227 нардепов

Верховна Рада України підтримала за основу законопроект №5598 "Про Фонд енергоефективності". За документ з третього разу проголосували 227 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, метою проекту акта є визначення основних правових, економічних та організаційних засад створення та діяльності Фонду енергоефективності шляхом встановлення чіткої та прозорої структури для його функціонування та фінансового забезпечення, зокрема:

  • організаційно-правової форми та засад функціонування Фонду;
  • цілей для досягнення яких створюється Фонд та його функції;
  • принципів функціонування Фонду;
  • кадрової політики Фонду;
  • обов’язків та компетенцій внутрішніх органів Фонду;
  • способів фінансування та наповнення бюджету Фонду;
  • правил користування та розпорядження майном Фонду;
  • переліку і вимог до заходів з енергоефективності що можуть фінансуватися Фондом та порядку їх функціонування;
  • організації внутрішнього контролю та аудиту;
  • Зобов’язань щодо оприлюднення Фондом аналітичної інформації та фінансових звітів;
  • відповідальність Фонду та його посадових осіб.

Документ передбачає створення внутрішньої ієрархічної організаційної структури, що складається за наглядової ради, дирекції, технічного та фінансового офісів. Наглядова рада включає в себе трьох представників Кабінету міністрів України, 3 незалежних представників та 1 представника донорів. При цьому в проекті закону чітко визначені критерії до членів наглядової ради.

Відповідно до законопроекту, дирекція фонду складається з трьох директорів – директора, фінансового директора та технічного директора. Проект акта встановлює засади функціонування технічного та фінансового офісів, які повинні узгоджувати проекти незалежно один від одного та орієнтуючись на максимальний ефект досягнення енергозбереження.

Зазначається, що така структура діяльності розроблена на основі практик країн-членів Європейського союзу та направлена на виключення корупції та ефективне використання коштів на енергоефективність.

Нагадаємо, концепцію про створення такого фонду Кабмін затвердив на засіданні 13 липня 2016 року.

Так, планується, що Фонд забезпечить реалізацію та фінансування цілого ряду програм з енергозбереження. Передбачається, що через цю структуру об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) зможуть залучити кредити для встановлення індивідуальних теплових пунктів і систем обліку, заміни труб, вікон і вхідних дверей, радіаторів, термоізоляції фасадів, дахів і підвалів в багатоповерхових будинках, а індивідуальні домогосподарства отримають можливість , крім іншого, замінити газові котли на більш ефективні.