ua en ru

Парламент ніколи не зможе прийняти ефективну програму протидії корупції, - Медведчук

Верховна Рада ніколи не зможе прийняти ефективну програму протидії корупції. Таку думку в інтерв'ю "Комсомольській правді" висловив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Рада ніколи не зможе прийняти ефективну програму протидії корупції. Ніколи! Вона ж і проти них самих буде спрямована! Міцні та енергійні наші народні обранці навряд чи заражені суїцидальними настроями, в усякому разі, раніше вони демонстрували готовність до колективного самопожертви", - сказав Медведчук.

Лідер руху "Український вибір" додав, що "Український вибір" пропонує запровадити принцип презумпції винуватості чиновника. "Приміром, ця система відмінно себе показала в Сінгапурі. Сьогодні ця країна стала світовим еталоном у справі приборкання корупції. У них законодавство дозволяє вважати доказом хабара вже той факт, що чиновник жив не за статками або володів об'єктами власності, що не міг придбати на свої доходи ... Тобто людина демонстративно користується вигодами свого службового становища, всім зрозуміле джерело доходів, гроші і блага адже не виникають з нізвідки, проте формально складу злочину в його діях не виявляється. І немає навіть приводу ініціювати кримінальну справу. Боротьба з корупцією буксує на першому ж етапі - в Україні немає для цього ані належного правового базису, ані відповідного інструментарію. Парадокс полягає в тому, що корупція в Україні не є злочином, а всього лише адміністративно-правове порушення. Ми хочемо це змінити ... Тепер ви розумієте, чому я говорю про необхідність референдуму", - сказав Медведчук.

Відповідаючи на запитання про депутатську недоторканність, Медведчук сказав: "Це ще один пункт нашої програми. Котрий рік перед усякими виборами піднімається питання про ліквідацію" касти недоторканних ". Всі чудово розуміють, що без скасування депутатської пільг та суддівської недоторканності боротьба з корупцією обмежиться розмовами на користь бідних. Але віз і нині там. Це ще один аргумент до питання про те, чи можуть депутати і чиновники приймати закони, спрямовані проти самих себе".

Медведчук запропонував кожному чиновнику заповнити три декларації: "Зайняв посаду або навіть тільки претендуєш на неї? Будь ласкавий, заповни три анкети: про доходи та майно; про витрати; про наявність боргових або кредитних зобов'язань, а також прав майнового характеру, включаючи права та обов'язки у сфері орендних правовідносин. Плюс все те ж саме по всім членам сім'ї. У тому числі і тим, які проживають окремо. Все це включається в єдиний реєстр - і за допомогою Інтернету доступно будь-якому громадянину України. Проконтролювати політика зможе кожен. Зрозуміло, що без правових наслідків будь реєстр стане профанацією. Тому ми пропонуємо не тільки окреслити коло діянь, які вважаються корупційними, але і значно розширити його в порівнянні з сьогоднішніми уявленнями".