ua en ru

Парламент Нідерландів ратифікував розширення стабілізаційного фонду єврозони

Парламент Нідерландів підтримав законопроект про збільшення обсягу і розширення повноважень європейського фонду фінансової стабільності (EFSF), повідомляє в четвер, 6 жовтня, Deutsche Welle. Підкреслюється, що досягти такого рішення депутатів уряду меншості в Гаазі вдалося завдяки підтримці, наданої парламентаріями з опозиційних партій. В ході поіменного голосування, якому передували дводенні дебати, 96 зі 150 депутатів висловилися за реформу EFSF, ще 44 були проти. Нідерланди стали 15-ю країною зони євро, що підтримала реформування EFSF.

Тепер країна повинна внести в нього 25 млрд євро, тобто збільшити свою частку до 5,7%.

Міністр фінансів Яан Кеес де Ягер заявив, що не виключає збільшення і надалі вкладу Голландії у фонд. Ягер виступає також за централізацію фінансів країн єврозони і введення штрафів для тих, хто порушує допустимі норми розміру дефіциту держбюджету.

Минулого тижня реформування EFSF підтримав німецький бундестаг. В даний час з 17 країн єврозони тільки дві - Мальта і Словаччина - ще не вирішили питання про підтримку реформи EFSF, нагадує агентство Reuters. Мальтійський парламент відклав ратифікацію відповідного законопроекту до 10 жовтня. Голосування в словацькому парламенті намічено на 11 жовтня, але його результат залишається непередбачуваним, оскільки партія "Свобода і солідарність", що входить в склад коаліційного уряду країни, як і раніше, має намір виступити проти реформування EFSF.

Якщо за реформу EFSF висловляться всі держави зони євро, то загальний обсяг фінансових коштів, призначених для кредитування кризових країн, буде збільшено до 440 млрд євро. Крім прямої фінансової допомоги EFSF зможе відкривати кредитні лінії і в превентивних цілях, а також купувати держоблігації країн єврозони для зміцнення фінансових ринків.