ua en ru

Парламент Молдови весною 2012 р. проведе закрите засідання щодо придністровського врегулювання

Парламент Молдови проведе весною 2012 р. закрите засідання для обговорення ситуації в придністровському врегулюванні. Як повідомили в найвищому законодавчому органі республіки, про це оголосив голова парламенту Молдови Маріан Лупу. Він відзначив, що на постійному бюро парламенту було вирішено провести засідання на цю тему на початку весінньо-літньої сесії 2012 р.
Як повідомлялося раніше, план врегулювання придністровського конфлікту передбачається обговорити в лютому 2012 р. в Ірландії в ході чергового раунду офіційних переговорів з придністровського врегулювання у форматі "5+2" (Росія, Україна - країни-гаранти, ОБСЄ - посередник, Євросоюз і США - спостерігачі, Кишинів і Тирасполь - сторони конфлікту).
Домовленість про проведення відповідних переговорів в лютому 2012 р. в Ірландії, до якої наступного року перейде головування в ОБСЄ, досягнута в ході першого офіційного раунду переговорів у форматі "5+2" з придністровського врегулювання, який пройшов 30 листопада і 1 грудня 2011 р. у Вільнюсі. Він був присвячений процедурним принципам і організаційним аспектам переговорного процесу. В рамках переговорів вдалося скоординувати одну з частин даного документу, дискусії мають бути продовжені в наступному раунді.
Як повідомлялося раніше, офіційні переговори з придністровського врегулювання у форматі "5+2" були перервані в 2006 р. через загострення відносин між Кишиневом і Тирасполем. Сторони вели з тих пір лише неформальні консультації. Кишинів вважає головною метою переговорів у офіційному форматі "5+2" розробку особливого статусу Придністровського регіону при дотриманні суверенітету і територіальної цілісності Молдови в рамках міжнародних визнаних кордонів. Такий підхід розділяють всі міжнародні партнери в процесі врегулювання: Росія, Україна, ОБСЄ, Європейський союз і США. В той же час Тирасполь, спираючись на результати проведених в регіоні референдумів, добивається визнання незалежності Придністровської Молдовської Республіки і виступає за зближення і активний розвиток відносин з Росією.