ua en ru

Парламент Ізраїлю зустріне Новий рік без святкової ялинки

Кнесет (ізраїльський парламент) остаточно відкинув пропозицію встановити в публічному місці на території своєї будівлі різдвяну ялинку.

Кнесет (ізраїльський парламент) остаточно відкинув пропозицію встановити в публічному місці на території своєї будівлі різдвяну ялинку, передає Associated Press.

У прес-службі спікера кнесету Юлія Едельштейна спочатку зазначили, що заборона не пов'язана з іудейським характером держави Ізраїль. "Причина відмови - в тому, що святкове дерево довелося б тримати понад двох тижнів - від католицького до православного Різдва, а це занадто довго. Депутати кнесету за бажанням можуть поставити ялинки у своїх особистих кабінетах або в конференц-залах своєї партії", - заявив прес-секретар спікера Еран Сідіс.

Тим часом сам Едельштейн 26 грудня визнав, що публічна демонстрація християнського символу може бути сприйнята іудеями як образа їхніх релігійних почуттів, оскільки євреї "століттями пригноблювалися" християнами.

Депутатський запит на встановлення офіційної новорічної ялини в будівлі кнесету надійшов від члена фракції "Хадаш" Хана Суєйда, араба за національністю, християнина за віросповіданням. На його думку, такий жест парламенту став би символом прихильності Ізраїлю політиці мультикультуралізму і підтримці свободи совісті.

Це не перша в історії єврейської держави заборона на публічну демонстрацію різдвяних ялинок. У 2010 р. мер міста Назарет-Ілліт Шимон Гапсо відмовив арабам-християнам в установці святкових дерев на площах міста, назвавши це "провокацією".

Нагадаємо, в Саудівській Аравії комісія із заохочення чесноти і запобігання гріху (так звана релігійна поліція) заборонила жителям відзначати Новий рік за григоріанським календарем.