ua en ru

Парламент Німеччини ввів ґендерні квоти

Парламент ФРН після багаторічних суперечок схвалив сьогодні, 6 березня, введення ґендерних квот, повідомили у прес-службі Бундестагу.

З наступного року керівництво великих фірм повинне буде складатися із жінок не менше, ніж на 30%.

Новий акт під назвою "Закон про рівноправну участь жінок і чоловіків на керівних позиціях у приватному і громадському секторах" був схвалений у п'ятницю в перші години роботи Бундестагу - відразу у другому і третьому читаннях. Документ встановлює ґендерні квоти у керівних органах фірм і відомств та визначає етапи впровадження цих квот.

Для публічних приватних компаній з кількістю співробітників понад 2 тис. осіб призначається квота, за якою жінки повинні обіймати в раді директорів або "в іншому відповідальному органі" не менше 30% від загального числа керівників. Вона також поширюється на так званій Європейській компанії (SE - правова форма, яка дозволяє компаніям з різних країн альянсу вести загальну діяльність, наприклад, сформувати холдинг, незважаючи на відмінність у законодавствах). Квота набирає чинності з 1 січня 2016 року - з цього моменту при кожному оновленні керівного органу не менше 30% місць у ньому має віддаватися жінкам.

Фірми поменше - в тому числі і публічні, з кількістю співробітників понад 500 людей - мають у термін до 30 вересня 2015 р. обґрунтувати уряду власну квоту (вона може бути і нижче 30%), а також представити поетапний план досягнення потрібного співвідношення. При цьому кількість жінок у керівництві таких компаній обов'язково має бути вище поточного співвідношення. У випадку з невеликими компаніями це правило поширюється не тільки на раду директорів, а й на правління і "вищий менеджмент компанії в цілому".

Ґендерні правила стосуються і державних корпорацій. Щодо них Бундестаг посилається на закон про представлення чоловіків і жінок у керівництві компаній "з федеральним участю" від 1994 року. Цей документ не встановлював чіткої квоти для держкомпаній. Тепер його поправлять таким чином, щоб квота у 30% з 2016 року дотримувалася для всіх компаній, у чиїх радах директорів засідає не менше трьох федеральних чиновників. А з 2018 року цей поріг планується збільшити до 50%. "Жінки являють вигоду для нашої економіки. Квота дасть поштовх культурним змінам в нашому бізнесі. Квота зламає стару структуру і піде на користь жінкам на всіх посадах. Квота - це знакова подія для рівноправності статей", - заявив, представляючи законопроект, глава Мін'юсту Хайко Маас.

Як зазначає Tagesschau, з 100 найбільших німецьких корпорацій багато поки далекі від цільових гендерних показників. Приміром, у першій десятці компаній-гігантів більше 30% жінок працює лише в радах директорів Deutsche Telekom, Deutsche Post і Allianz. У BMW і Siemens їх рівно чверть, а у RWE і Volkswagen - "всього" 15%. За даними Мін'юсту ФРН, якщо брати 200 найбільших німецьких фірм, середня кількість жінок у вищому органі управління на кінець 2014 року становить 18,4%, а у складі правлінь - лише 5,4%.

Нагадаємо, згідно з новою доповіддю Міжнародної організації праці, на створення рівних трудових прав чоловіків і жінок будуть потрібні десятиліття.

За матеріалами: Бундестаг, Tagesschau