ua en ru

Папандреу вдалося досягти угоди з лідером опозиції про порядок формування нового уряду Греції

У столиці Греції - м. Афіни - закінчилася зустріч Президента, прем'єра і лідера парламентської опозиції. В ході даного заходу прем'єр-міністрові Георгіосу Папандреу вдалося досягти угоди з лідером опозиційної "Нової Демократії" Антінісом Самарасом про порядок формування нового уряду, передає Reuters з посиланням на заяву президентської адміністрації.
Разом з тим підкреслюється, що діалог сторін продовжиться 7 листопада. Зокрема, вирішуватиметься питання про призначення голови майбутнього кабінету. Варто відзначити, що чинний прем'єр Папандреу вже відмовився очолити новий виконавчий орган.
При цьому в заяві не говориться, як довго діятиме новий уряд. У свою чергу лідери Євросоюзу зажадали від Греції протягом доби визначити і представити план, яким чином буде сформовано і коли почне діяти оновлений кабінет. У разі невиконання даної вимоги майбутнє фінансової допомоги Афінам може бути переглянуте, оскільки в даному випадку для європейських кредиторів чинник політичної стабільності позичальника є першочерговим.
Напередодні, кажучи про долю свого кабінету, Папандреу підкреслив, що призначення нових міністрів не повинне проводитися раніше лютого-березня 2012 р., коли відбудеться узгодження всіх положень про надання нових траншів від кредиторів.
Нагадаємо, лідери єврозони 27 жовтня ц.р. домовилися виділити Греції нове фінансування на суму 100 млрд євро. Крім того, банки - утримувачі грецьких суверенних бондів пообіцяли обміняти їх на нові з 50-процентним дисконтом до номінальної вартості. Планується, що це дозволить скоротити держборг Греції до 120% ВВП до 2020 р. При цьому члени єврозони, щоб переконати інвесторів обміняти папери, забезпечать інструменти підвищення кредитної якості нових грецьких паперів оцінною вартістю до 30 млрд євро. Таким чином, обсяг нової приватно-державної програми допомоги Греції оцінюється в 130 млрд євро.
Перша програма фінансової допомоги Греції була схвалена Євросоюзом і МВФ в травні 2010 р., її обсяг - 110 млрд євро. Проте Греція з початку осені не може отримати черговий 8-мільярдний транш кредиту за програмою, оскільки кредитори вимагають від країни політичного консенсусу і чіткого проведення бюджетних і економічних реформ.