ua en ru

ПАТ "Дніпропетровськгаз" встановило 188 будинкових лічильників газу

ПАТ "Дніпропетровськгаз" встановило 188 будинкових лічильників газу ПАТ "Дніпропетровськгаз" встановило 188 будинкових лічильників газу

Інвестиційною програмою ПАТ "Дніпропетровськгаз" у цьому році передбачена установка 1996 загальнобудинкових лічильників газу. На сьогодні приладами обліку оснащено 188 багатоповерхівок області, повідомляє прес-служба компанії.

Наголошується, що низький рівень виконання програми пов'язаний з тим, що споживачі газу перешкоджають працівникам газової компанії встановлювати прилади обліку.

"У Кодексі газорозподільних систем зазначено, що облік спожитого природного газу у багатоквартирних будинках та гуртожитках може бути здійснений з допомогою будинкових вузлів обліку газу, - коментує комерційний директор Віталій Косенко. - При цьому балансоутримувач будинку не повинен перешкоджати оператору ГРМ, тобто нашої компанії, організації та встановлення такого вузла обліку, якщо це відбувається за наш рахунок".

У разі офіційної відмови споживачів від встановлення загальнобудинкового лічильника газу оформляється акт про порушення. Після цього змінюється режим нарахування обсягів природного газу і становитиме 9,8 куб. м. (якщо встановлена газова плита і є централізоване гаряче водопостачання) і 18,3 куб. м. (якщо є газова плита і відсутнє централізоване гаряче водопостачання та газовий водонагрівач).

На сьогодні вже 9 будинків по області переведені на граничні норми споживання. Через відсутність в них централізованої подачі гарячої води, жителі, які відмовилися від загальнобудинкового лічильника, будуть платити за газ 125,89 грн. з людини замість 48,84 грн.

"Варто зазначити, що рішення про встановлення загальнобудинкових лічильників прийнято на державному рівні, тому не підлягає перегляду або скасуванню з боку органів місцевого самоврядування або газорозподільних компаній", - говорить директор з капітального будівництва Чорноморченко Оксана.