ua en ru

Пан Гі Мун піддав критиці плани Ізраїлю з будівництва в Східному Єрусалимі

Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй (ООН) розкритикував намір Ізраїлю по розширенню будівництва в Східному Єрусалимі, згідно з яким там планується додатково звести 2,6 тис. житлових будинків. Про це повідомляється в заяві прес-служби глави ООН.
"Генеральний секретар висловлює глибоку стурбованість зусиллями по розширенню Ізраїлем житлового будівництва на окупованій території Східного Єрусалиму. Останні дії в цьому відношенні є неприпустимими, особливо на тлі зусиль, спрямованих на відновлення переговорів, а також суперечать призовам (близькосхідного) квартету утриматися від провокацій", - наголошується в документі.
Напередодні ізраїльська неурядова організація "Світ зараз" повідомила про плани влади країни зі зведення нових житлових будинків у Східному Єрусалимі, що підвищило градус невдоволення палестинців, які наполягають на заморожуванні подібних проектів до повернення до мирних переговорів.
Східний Єрусалим був захоплений Ізраїлем в 1967 р. в час так званої "шестиденної війни". Палестинці вважають цю частину міста столицею своєї невизнаної держави.
Нагадаємо, 23 вересня 2011 р. голова Палестинської національної адміністрації (ПНА) Махмуд Аббас подав офіційну заявку на членство Палестини в ООН в рамках 66-ї сесії Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй. Аббас виголосив урочисту промову, після чого лист-заявка був переданий генеральному секретареві ООН Пан Гі Муну.
Держава Палестина офіційно визнана багатьма державами, і входить до складу Ліги арабських держав, але не має статусу повноправного члена Організації Об'єднаних Націй, оскільки не визнана трьома державами - постійними членами Ради Безпеки ООН - США, Францією і Великобританією.
"Близькосхідний квартет" - об'єднання посередників від РФ, США, ЄС і ООН, метою якого є координування мирного врегулювання в регіоні, так як Ізраїль і ПНА утримуються від прямих переговорів. У зв'язку з останніми подіями посередники перебувають у скрутному становищі, оскільки кожна із сторін вимагає виконання умов, неприйнятних для іншої сторони.
Основною метою організації "Світ зараз" є переконання рядових ізраїльтян і уряду країни "в потребі й можливості досягнення справедливого миру і історичного примирення з палестинським народом і сусідніми арабськими країнами - в обмін на територіальний компроміс і на основі принципу "території в обмін на мир".