ua en ru

Пакистан перегляне співпрацю з США через авіаудар НАТО

Пакистан перегляне співпрацю з США через авіаудар НАТО по блокпосту пакистанської армії. Таке рішення було прийнято після екстреного засідання комітету з оборони уряду Пакистану під керівництвом прем'єр-міністра цієї держави Юсуфа Різи Геллані, передає BBC.
Напередодні вертольоти Північноатлантичного альянсу завдали удару по блокпосту пакистанської армії в м. Салала (область Байзай, агентство Моманд), в результаті чого загинули 28 військових, ще 14 отримали поранення.
Влада Пакистану "вирішила провести повний перегляд всіх програм, сумісних операцій і домовленостей про співпрацю з США, НАТО і Міжнародною коаліцією в Афганістані, в тому числі на дипломатичному, політичному, військовому рівнях, а також у сфері розвідки", - відзначається в повідомленні, поширеному офісом прем'єр-міністра Пакистану.
Крім того, Ісламабад зажадав від Вашингтона протягом 15 днів залишити авіаційну базу в Шамсі, яку американські спецслужби використовують для організації атак із застосуванням безпілотних літальних апаратів. Проте, як зазначає ВВС, Пакистан і раніше вимагав від США припинити використовувати цю базу, і невідомо, чи є там зараз американські військові або співробітники спецслужб.
Пізно увечері 26 листопада 2011 р. голова Держдепартаменту США Гіларі Клінтон і міністр оборони країни Леон Панетта випустили спільну заяву, в якій підкреслювали важливість співпраці Вашингтона і Ісламабаду, а також висловили глибоке співчуття Пакистану у зв'язку з загибеллю його військовослужбовців. Вони також висловили підтримку раніше оголошеного рішенням НАТО провести розслідування обставин атаки на блокпост пакистанської армії.
Напруженість у відносинах між Пакистаном і США виникла після проведення американським спецназом в травні цього року операції на території середньоазіатської держави, в результаті якої був убитий лідер екстремістського руху "Аль-Кайеда" Усама бен Ладен. Дана операція була проведена без санкції влади Пакистану, НАТО повідомило Ісламабад про неї постфактум.
Через Пакистан здійснюються більше 70% тилових поставок для військ Міжнародної коаліції, воюючої на афганській території.