ua en ru

Пакистан засудив наліт американського безпілотника, жертвою якого став лідер пакистанського "Талібану"

МЗС Пакистану різко засудив спецоперацію США з застосуванням безпілотного літального апарату (БПЛА), в результаті якої був знищений лідер руху "Техрік-і-Талібан Пакистан" Хакімулла Мехсуд.

"Уряд Пакистану рішуче засуджує удару безпілотника США, який був завданий напередодні в Північному Вазірістані. Ці нальоти порушують суверенітет Пакистану і його територіальну цілісність. Вони створюють небезпечні прецеденти в двосторонніх відносинах", - йдеться в офіційній заяві МЗС.

Як повідомляє Reuters, сьогодні пакистанські таліби ховають свого лідера, загиблого в результаті атаки американського дрона. Глава пакистанського відділення Талібану" Мехсуд загинув напередодні в результаті удару американського безпілотника. В результаті атаки в районі Данді-Дарпа-Хель, в 5 км на північ від регіонального центру м. Міраншах крім Мехсуда загинули його охоронець і водій. Удар був нанесений автомобілю талібів, після того, як Мехсуд відвідав зустріч з іншими лідерами Талібану.

Загибель Мехсуда стала серйозним ударом по найбільш небезпечною групою бойовиків в країні. Він був одним з найбільш розшукуваних людей в Пакистані, США обіцяли винагороду в 5 млн дол. за його голову. Лідируючі позиції в угрупованні Мехсуд зайняв у 2009 р., після того, як два попередніх лідера також загинули в результаті атак безпілотників. Він керував повстанської діяльністю з свого притулку в Північному Вазірістані на афганському кордоні. Як повідомлялося, у травні 2013 р., в результаті удару безпілотника був знищений заступник Мехсуда, а в жовтні 2013 р. в Афганістані був захоплений один з його найближчих сподвижників.

Зазначимо, що сьогодні на загальних зборах командирів збройних антиурядових угруповань новим головою "Техрік-і-Талібан Пакистан" обрано Хан Саїд Сайна.