ua en ru

У пакистанського "Талібану" з'явився новий лідер

У Пакистані сьогодні на загальних зборах командирів збройних антиурядових угруповань названо наступника вбитого у п'ятницю, 1 листопада, лідера талібів Хакімулли Мехсуда. Новим главою угруповання "Техрік-і-Талібан Пакистан" став Хан Саїд Сайна.

У Пакистані сьогодні на загальних зборах командирів збройних антиурядових угруповань названо наступника вбитого у п'ятницю, 1 листопада, лідера талібів Хакімулли Мехсуда. Новим главою угруповання "Техрік-і-Талібан Пакистан" став Хан Саїд Сайна, повідомляє радіо "Свобода".

Зібрання проводилося у таємниці від сторонніх на території регіону Північний Вазиристан, що межує з Афганістаном.

Мехсуд був убитий у п'ятницю ракетним ударом з американського безпілотного апарату в тому ж регіоні. Загинули також четверо його соратників.

Саїд вважається організатором нападу на в'язницю на північному заході Пакистану у 2012 р. - тоді втечу здійснили близько чотирьохсот ув'язнених. Він також був причетний і до інших нападів, зокрема на військово-морську базу в Карачі у 2011 р.

Зазначимо, що сьогодні таліби таємно поховали вбитого напередодні лідера і пообіцяли хвилю терактів у помсту. Представник талібів Азам Тарік попередив США і їх союзників, що рух жорстоко помститься за загибель Мехсуда. "Кожна краплина крові Хакімулли перетвориться на терориста-смертника", - цитує його Reuters.

Минулої весни американський безпілотник знищив заступника Мехсуда, а в жовтні 2013 р. в Афганістані був схоплений один з його найближчих сподвижників.