ua en ru

ОЗХО повідомила про вивезення 100% хімзброї з Сирії

Організація по забороні хімічної зброї (ОЗХО) повідомила, що з Сирії вивезена остання партія хімзброї.

Організація по забороні хімічної зброї (ОЗХО) повідомила, що з Сирії вивезена остання партія хімзброї. Про це йдеться в заяві генерального директора ОЗХО Ахмета Узюмджю.

За його словами, остання з решти партій хімічних речовин, призначених для знищення, у другій половині дня занурена на борт данського корабля Ark Futura.

Узюмджю пояснив, що наступним етапом стане доставка партій хімзброї до Фінляндії, Німеччини, Сполученого Королівства та США для знищення.

"Судно, що перевозить частину хімзброї, покинуло порт Латакія. У наступні 60 днів більшість хімічних компонентів будуть знищені", - уточнив глава ОЗХО на прес-конференції в Гаазі.

8 червня з Сирії вирушило перше судно з отруйними речовинами. Як повідомила ОЗХО, "у відповідності з графіком, норвезьке судно Taiko покинуло сирійські води і попрямувало в США і Фінляндії, де хімікати будуть знищені, - уточнили в ОЗХО. - Друге судно - Ark Futura з Данії - стояло недалеко від сирійського узбережжя в очікуванні навантаження решти 8% хімічних речовин, запланованих до вивезення".