ua en ru

Ovostar Union готується провести додаткове розміщення до 10% своїх акцій

Другий за величиною виробник курячих яєць і яєчних продуктів в країні - Ovostar Union, акції якої торгуються на Варшавській фондовій біржі, вирішив провести додаткового розміщення до 10% своїх акцій. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Власник 75% акцій Ovostar Union - кіпрська Prime One Capital Ltd, підконтрольна головному виконавчому директору Ovostar Борису Бєлікову і голові ради директорів Віталію Вересенко, - має намір здійснити приватне розміщення 8% акцій компанії серед інституційних інвесторів, повідомила вчора Ovostar на Варшавській фондовій біржі (WSE) . У разі підвищеного попиту на папери компанія Prime One Capital готова додатково продати ще 2% акцій. В результаті free float Ovostar може збільшитися з 25% до 33-35%.

Ovostar Union провела IPO на WSE в червні 2011 року, продавши 25% акцій за 33,2 млн дол. Компанія об'єднує кілька птахофабрик і є другим за обсягом виробником курячих яєць і яєчних продуктів в Україну після Avangardco. У 2011 році виручка склала 50,6 млн дол, EBITDA - 21,7 млн ​​дол., чистий прибуток - 20,13 млн дол. EBITDA margin склала 43%. Капіталізація на вчора - 143,3 млн дол.

Виходячи з вчорашніх котирувань акцій Ovostar Union, пакет у розмірі 8-10% паперів оцінювався в 12-15 млн дол. У повідомленні компанії наголошується, що залучені в ході розміщення гроші поряд з коштами від операційної діяльності та банківськими кредитами будуть використані для фінансування нової інвестпрограми . Протягом найближчих трьох років компанія планує інвестувати до 50 млн дол. За рахунок цих інвестицій в 2014 р. компанія розраховує збільшити виробництво яєць в 2,3 рази в порівнянні з 2011 р., до 1,45 млрд шт., сухих і рідких яєчних продуктів - в 2,4 рази, до 12,5 тис. т.

Кредитні кошти для компаній зараз дуже дорогі, тому Ovostar Union вирішила використовувати такий інструмент залучення, як повторне розміщення на біржі, говорить аналітик Dragon Capital Тамара Левченко. "Фактори, які банки беруть до уваги при встановленні ціни кредиту, - це вартість ресурсу, адміністративні витрати на видачу та його обслуговування, а також кредитні ризики. Але саме останній фактор призводить до того, що сьогодні банки неохоче кредитують, в тому числі корпоративний сектор . Це є основною причиною того, що сьогодні ціна кредитів така, яка є", - відзначає голова правління Платинум Банку Грегорі Краснов.

Ще один спосіб залучення фінансування, який активно використовували раніше компанії з Україною, випуск єврооблігацій. "Але сьогодні кон'юнктура на ринку євробондів теж несприятлива, - говорить начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банку Україна Олександр Печерицин. - Навіть держава, яка ще в березні оголосив про намір вийти на ринок єврооблігацій, до цих пір не може це зробити".

За словами Печеріцина, основна причина - це небажання інвесторів вкладати в ринки, що розвиваються, в числі яких Україні. "Сьогодні ставки на єврооблігації державних банків понад 14%. А якщо взяти корпоративну компанію, то вартість буде ще вищою", - відзначає Печерицин. Тому експерти не виключають, що якщо кон'юнктура на ринку не зміниться, то до такої процедури залучення коштів, як Ovostar Union, можуть вдатися і інші компанії з Україною.

Нагадаємо, чистий прибуток агрохолдингу Ovostar Union N.V. у 2011 р. зріс в 2,2 рази - до 20,1 млн дол.