ua en ru

Оттінгер: Україна має потенціал до забезпечення потреб у газі за рахунок власних ресурсів

Україна може стати незалежним виробником і експортером газу при реалізації наявного потенціалу у розвідці та видобутку традиційних та альтернативних енергоносіїв. Про це повідомив комісар з питань енергетики Європейської комісії Гюнтер Оттінгер у вітальному слові на конференції "Природний газ та енергетичне майбутнє України", передає прес-служба Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.
"Потенціал України в розвідці та видобуванні традиційних та альтернативних енергоносіїв є ключовою темою даного заходу. Найважливішим є те, що цей потенціал є ключем успіху України в якості незалежного виробника газу для забезпечення власних потреб, а також для можливого експорту газу та розвитку надійних відносин в постачанні та транзиту енергоносіїв до країн ЄС", - йдеться у вітальному слові.
Оттінгер запевнив, що ЄС готовий сприяти розвитку існуючої інфраструктури газового та нафтового ринку та підтримати програму модернізації газотранспортної системи України до 2020 р. при виконанні Україною взятих на себе зобов'язань.
При цьому єврокомісар з енергетики наголосив на важливості української ГТС як головного шляху транзиту російського газу до Європи: "Українська газотранспортна система є головним шляхом російського газу до країн Європи. Україна має унікальне географічне розташування та може не лише транспортувати, але й зберігати та видобувати енергоносії. Тому ГТС України має значно більший ринковий економічний інтерес. Вона є запорукою надійності майбутніх стабільних постачань газу до України та країн Європи та уникнення спірних ситуацій, що інколи спостерігалися в минулому".
При цьому він виступив за поглиблення співпраці з Україною: "Моє бачення майбутнього полягає в поглибленні співробітництва України та адаптації законодавчої бази до взятих на себе зобов'язань. Пропоную розпочати із поглиблення нашого співробітництва в технологічній сфері", - сказано у вітальному слові.
Нагадаємо, на міжнародній конференції "Природний газ та енергетичне майбутнє України" провідна енергоконсалтингова компанія IHS CERA представила оцінку газового ринку України. За висновками експертів, Україна має потенціал для повного забезпечення себе природним газом у разі послідовного впровадження енергетичної політики, спрямованої на залучення приватних інвестицій у нафтогазовий сектор та реалізації власної ресурсної бази.