ua en ru

Євроінтеграції України заважає відсутність мера в Києві, - Рада Європи

Відсутність законно обраного мера в Києві - одна з проблем України на шляху до Європи. Про це в ході засідання круглого столу заявив доповідач конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи по Україні Марк Кулз, передає кореспондент РБК-Україна.

Відсутність законно обраного мера в Києві - одна з проблем України на шляху до Європи. Про це в ході засідання круглого столу заявив доповідач конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи по Україні Марк Кулз (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

"Звіт, прийнятий конгресом місцевих і регіональних влад Ради Європи, передбачає ряд рекомендацій для України. Негативні висновки припускають ряд таких пунктів. По-перше, місцеві органи влади України не можуть повною мірою забезпечувати належне управління. По-друге, у великій кількості міст України, включаючи Київ, немає обраних законних мерів. По-третє, це недостатнє фінансування делегованих повноважень місцевих органів влади, в тому числі це не прозорість використання цих коштів", - заявив він.

При цьому, за його словами, позитивним висновком конгресу для України є реальне бажання влади на центральному та місцевому рівнях реалізувати цю реформу місцевого самоврядування".

Він підкреслив, що в Україні від представників влади звучить обіцянка забезпечити реформу місцевого самоврядування після президентських виборів 2015 р.

"Ми вважаємо, що не треба чекати президентських виборів, потрібно реалізовувати реформу вже зараз... Якщо реформу почати впроваджувати в 2014 році, то її результати будуть вже незворотні", - зазначив Кулз.

У свою чергу, керівник департаменту демократичних інститутів і управління генерального директорату з питань демократії Альфонсо Зард заявив, що Україна повинна виконати рекомендації конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи.

"Україна - член Ради Європи, європейської сім'ї, Україна - рівна серед рівних в Раді Європи. Тому Україна може стати краще, адже всі ми рівні, тому ми ведемо діалог, тому ми досить щирі, коли говоримо про наявність проблем", - заявив він.

Він зазначив, що в Страсбурзі кілька тижнів тому був прийнятий звіт конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи.

"Ці висновки стосуються України. Тому ми вітаємо дії України у процесі реформування місцевого самоврядування і сподіваємося, що наші рекомендації будуть виконані", - резюмував Зарді.