ua en ru

Відсутність та застарілість регуляторних актів НБУ збільшує ризики банківської системи, - УКБС

Відсутність та застарілість регуляторних актів НБУ збільшує ризики банківської системи, вважає Генеральний директор Асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" (УКБС) Галина Оліфер.

"Тому, "модернізація" нормативної бази Нацбанку допоможе повернути на ринок фінансових послуг стабільність та прогнозованість, що сприятиме прогресивному розвитку банківського сектору та оздоровленню національної економіки", - зазначила вона.

Також, представники банківської спільноти наголосили на необхідності термінового затвердження НБУ правил відшкодування банками безнадійної заборгованості за рахунок страхових резервів. Адже, неврегульованість цього питання змушує фінустанови формувати додаткові резерви для покриття негативно класифікованих активів, відволікаючи кошти від кредитування та погіршуючи результат діяльності банківської системи.

УКБС також зазначив, що прискорення потребує прийняття Положення про порядок формування банками резервів під кредитні ризики. Необхідність модернізації діючого Положення, затвердженого Постановою НБУ від 6.08. 2000 р. № 279, викликана застарілістю його підходів до класифікації, як позичальників, так і операцій, що в свою чергу сповільнює розвиток ринку кредитних продуктів. У новій редакції повинно бути враховані сучасні реалії процесу кредитування та формування резервів під кредитні ризики, що створить передумови для активізації банків в сфері кредитних відносин.

Також, банківське співтовариство очікує від НБУ затвердження чіткого переліку операцій розрахунково-касового обслуговування (РКО). Це дозволить уникнути множинного тлумачення та неоднакового вживання визначення операцій РКО платниками та податковими органами, що збільшує ризик застосування до банків санкцій з боку фіскальних органів.

Оскільки з прийняттям (в грудні 2010 р.) Податкового кодексу України втратив чинність ЗУ "Про податок на додану вартість" та документи, розроблені на виконання цього закону, якими був визначений перелік розрахунково-касових операцій, які не підлягають оподаткуванню податком на додану вартість. Але, станом на 11.05.2011 р. діючим законодавством України ще не визначено перелік операцій, які відносяться до РКО.