ua en ru

Відставка Кудріна продиктована недоліками в роботі Мінфіну РФ, - Гризлов

Спікер Держдуми Борис Гризлов вважає, що відставка Олексія Кудріна з посади міністра фінансів РФ була продиктована швидше недоліками в роботі відомства під його керівництвом, ніж заявами про незгоду з курсом Президента РФ. Таку думку він висловив журналістам.
"Приводом для відставки Олексія Кудріна стали його заяви, які просто не відповідали посаді міністра фінансів, тим більше, напередодні внесення бюджету в Держдуму", - зазначив Гризлов. Разом з тим він переконаний, що причини такого рішення варто шукати "набагато глибше". "Думаю, що це сталося б рано чи пізно, оскільки інтереси розвитку країни вимагають більш активної та гнучкої фінансової політики", - аргументував свою позицію спікер.
Гризлов також вважає, що апарат Міністерства фінансів (Мінфін) РФ "не міг створити умови для своєчасного ритмічного витрачання бюджетних коштів". "Звичайною практикою став пізніше фактичний початок фінансового року", - зазначив спікер вади в роботі Мінфіну на чолі з Кудріним.
Напередодні Пезидент РФ Дмитро Медведєв підписав указ про відставку Кудріна. Раніше голова держави на засіданні комісії з модернізації запропонував Кудріну піти у відставку у зв'язку із заявами глави Мінфіну про незгоду з економічною політикою Президента. У відповідь на цю пропозицію чиновник заявив, що прийме рішення з питання своєї відставки після консультацій із прем'єр-міністром РФ Володимиром Путіним.
Нагадаємо, Путін 24 вересня 2011 р. заявив, що Медведєв може стати наступним прем'єр-міністром Росії. Після цього известия перебував у США Кудрін повідомив, що не бачить себе в складі уряду під керівництвом нинішнього Президента і відмовиться від роботи в ньому. За словами Кудріна, у нього є певні розбіжності з Медведєвим з економічної політики. Проте потім Кудрін кілька пом'якшив тон своїх висловлювань, заявивши, що у разі кадрових перестановок в результаті майбутніх виборів Президента РФ готовий працювати на будь-якій посаді, яка сприятиме проведенню реформ у Росії.
Кудрін очолив Міністерство фінансів Росії в березні 2004 р. і пропрацював у відомстві протягом більшого терміну, ніж будь-який інший міністр фінансів сучасної Росії.