ua en ru

Оцінювати діяльність ГУБОЗ за кількістю викритих злочинів є помилкою,- міністр внутрішніх справ

Неправильно оцінювати діяльність спецпідрозділів ГУБОЗ за кількістю викритих злочинів, вважає міністр внутрішніх справ України Анатолій Могильов. Про це він говорив, відповідаючи на питання депутатів Верховної Ради України напередодні на сесії, повідомляє департамент зв'язків з громадскістю МВС.

«Я вам наведу приклад минулого року, коли в Одеській області викрили так звану злочинну групу, керівником якої був матрос порому, який перевозив автомобілі, й отримував хабарі за перевіз автомобілів. Там фігурують декілька десятків людей, де він був керівником цієї «злочинної групи»,- сказав А.Могильов.

«Ми відмовились від показників за кількістю великих злочинів. На підрозділи ГУБОЗ покладені завдання боротьби з найбільш зухвалими і небезпечними злочинними проявам, як приклад наведу справу по вбивству в Одесі, розкриттям якої займається ГУБОЗ, тому що там переплетені і кримінальні прояви, і економічна складова - це такий симбіоз всіх цих проявів. І я вважаю, що розслідувати це повинен саме ГУБОЗ»,- наголосив міністр.

«Минулого року працівниками ГУБОЗ було розкрито 288 організованих злочинних угрупувань. На лави підсудних направлено членів 10 зухвалих банд та 11 злочинних організацій. Потерпілим відшкодовано більше 300 мільйонів гривень збитків, завданих злочинними групами. Припинено протиправну діяльність 12 злодіїв у законі, з яких 8 вивезено за межі держави, 4 притягується до відповідальності в Україні».

«Виконуючи завдання щодо протидії корупції, спецпідрозділи викрили 25 злочинних груп з корумпованими зв'язками. У сфері протидії розкраданню бюджетних коштів задокументовано 19 організованих груп. Наприклад, у місті Києві викрито злочинну організацію з керівників комунальних приватних підприємств, які під час реконструкції ліній швидкісного трамваю привласнили майже 23 мільйони гривень бюджетних коштів», - повідомив міністр внутрішніх справ.

«Вжито заходів щодо посилення протидії відмиванню злочинних доходів. Припинено діяльність 31 організованої групи, задокументовано майже 60 фактів утворення конвертаційних центрів. Так, у Дніпропетровській області викрито злочинну групу у складі 7 осіб, які за підробленими документами заволоділи акціями ВАТ «Південний гірничо-збагачувальний комбінат» вартістю 8,5 мільйона гривень. У вересні минулого року у Дніпропетровській та Миколаївській областях порушено кримінальну справу та накладено арешт на 10 мільйонів гривень, перерахованих з США на рахунки кількох українських банків, затримано декілька осіб. Це приклад того, як діє закон по запобіганню та протидії легалізації, відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом. На мій погляд, це досить вагомі аргументи, що доводять якість роботи цієї служби та необхідність у її існуванні»,- вважає А.Могильов.