ua en ru

Відносини України і Канади можуть ускладнитися у зв'язку з переслідуванням Тимошенко, - канадський парламент

Канадський прем'єр-міністр Стівен Харпер звернувся до Президента України Віктора Януковича з попередженням, що українсько-канадські двосторонні відносини можуть бути ускладнені "у зв'язку з політичним переслідуванням" Юлії Тимошенко. Про це повідомив вчора, 18 жовтня, член канадського парламенту Тед Опіц в ході екстрених дебатів у канадському парламенті щодо ситуації в Україні.
"Віктор Янукович вже дав зрозуміти, що засудження демократичними націями вироку Юлії Тимошенко не призведе до її звільнення. Він наполягає на тому, що верховенство закону і незалежність судової влади в Україні існують... Але вирок у справі Тимошенко заперечує міжнародно визнані процесуальні норми. Хоча слухання були спочатку прозорими та відкритими для громадськості, останні етапи судового засідання проходили за закритими дверима... Це явна маніпуляція правосуддям для усунення опозиційного політика від права обіймати державні посади протягом трьох років", - заявив Опіц.
Крім того, відкриття нового кримінальної справи (про борги ЄЕСУ перед Міноборони РФ) на наступний день після оголошення вироку Тимошенко, на думку політика, свідчить про те, що "українська судова система застосовує селективне правосуддя і, мабуть, дозволяє політичним інтересам втручатися в судовий процес".
"Цей випадок означає набагато більше, ніж доля одного українського лідера. Мова йде вже про те, чи поважає український уряд основні права людини, чи несе він відповідальність за забезпечення справедливості і належної правової процедури відповідно до законодавства в державі... Українська влада повинна розуміти, що їхні дії негативно вплинуть як на міжнародну репутацію країни, так і на відносини України з Канадою", - додав Опіц.
Нагадаємо, 11 жовтня Печерський райсуд Києва засудив Юлію Тимошенко до 7 років ув'язнення з забороною обіймати певні державні посади протягом ще 3 років. Також суд зобов'язав Тимошенко виплатити "Нафтогазу України" 1,516 млрд грн. 12 жовтня СБУ порушено нову кримінальну справу проти Тимошенко за фактом замаху на розтрату коштів державного бюджету України в розмірі більше 405 млн дол.