ua en ru

Відносини між українським і російським народами завжди будуть добросусідськими, - Медведчук

У сформованій ситуації на сході України потрібно робити все, щоб припинити конфлікт, - як мінімум, домогтися перемир'я і сісти за стіл переговорів. Про це заявив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук

На думку Медведчука, те, що зумовлює розкол сучасної України, закладено в особливостях історичного процесу формування території, в питаннях гуманітарної сфери. Але українцям треба знайти те, що їх об'єднує.

"В "Українського вибору" є своя формула стратегії національного успіху. Просто потрібно розмежувати деякі питання, розмістити їх в чисельнику і знаменнику. В чисельник потрібно винести питання віри, мови, історії, оцінки історичних подій, тобто всю гуманітарну сферу, яка може бути різною в різних частинах України. А до знаменника слід віднести стратегічні загальнодержавні цілі розвитку, які об'єднують все суспільство", - повідомив лідер руху.

Основою об'єднання, на думку Медведчука, є забезпечення конкурентоспроможності України на світовій арені, високого рівня доходів кожної сім'ї, використання трудового потенціалу країни; інтелектуальний розвиток, при якому головним капіталом стають високий рівень освіти, науковий та інтелектуальний потенціал нації, впровадження ефективних загальнодержавних гуманітарних програм, забезпечення розвитку суспільного прогресу. "Формула стратегії національного успіху спрямована на об'єднання країни та гарантує досягнення успіху не тільки конкретного регіону, але і країни в цілому", - зазначив він.

Реалізувати це завдання, вважає політик, здатні сили, які спираються на ініціативу громадян. "Український вибір" з'явився на суспільно-політичній арені з девізом: "Немає сили, сильніше ідеї, час якої настав". Сьогодні народовладдя, єдність, мир і добробут в країні якраз і стали тими ідеями, час яких прийшов, які здатні зробити Україну сильною, демократичною, стабільною і процвітаючою державою", - підкреслив політик.

Крім того, лідер "Українського вибору" ще раз прокоментував чутки про своє призначення губернатором Донецької області: "Цинізм подібних заяв укупі з повною відсутністю відчуття реальності прирік Україну на нинішнє незавидне становище. Щодо губернаторства я висловився. Мене не цікавить влада на Донбасі. Мене цікавить мир на Донбасі".

Він також поділився своїм баченням майбутніх українсько-російських відносин. "Між Україною і Росією можуть бути труднощі, кризи, але відносини між нашими народами завжди будуть дружніми, добросусідськими. Я в цьому переконаний", - підсумував Медведчук.