ua en ru

Скасування штурму "Азовсталі", зрив евакуації, новий пакет допомоги Україні: новини за 21 квітня

Скасування штурму "Азовсталі", зрив евакуації, новий пакет допомоги Україні: новини за 21 квітня Колаж РБК-Україна
Автор: RBC.UA

Президент Росії Володимир Путін наказав скасувати штурм "Азовсталі", російські окупанти вчергове зірвали евакуацію з Маріуполя, президент США Джо Байден оголосив про ще один пакет допомоги Україні. Докладніше про те, що сталося у четвер, 21 квітня – в матеріалі РБК-Україна.

Путін наказав скасувати штурм "Азовсталі"

Президент Росії Володимир Путін наказав скасувати штурм українських позицій на заводі "Азовсталь" в обложеному Маріуполі. Він вважає його недоцільним. Повідомляється, що російський президент заслухав звіт міністра оборони Сергія Шойгу про перебіг повномасштабної війни проти України та ситуацію в Маріуполі.

"Не треба лізти в ці катакомби і повзати там під землею цими промисловими об'єктами. Заблокуйте цю промислову зону так, щоб муха не пролетіла", - заявив Путін.

Україна вимагає терміновий гумкоридор з "Азовсталі". Там 1000 цивільних і 500 поранених бійців

В четвер, 21 квітня, спроба евакуювати цивільних із Маріуполя провалилася. Російські окупанти вкотре зірвали створення гуманітарного коридору з міста.

Україна вимагає від Росії відкриття термінового гуманітарного коридору із "Азовсталі" в Маріуполі. Там перебувають близько тисячі цивільних та 500 поранених військових.

Під Маріуполем знайдено 30-метрову братську могилу. Її вирили окупанти

Місцеві жителі під Маріуполем знайшли 30-метрову братську могилу, яку вирили російські військові. Окупанти вантажівками привозять туди тіла загиблих маріупольців. Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

"В результаті довгого пошуку та ідентифікації місць масового поховання загиблих маріупольців встановлено факт облаштування та масового поховання загиблих маріупольців в с. Мангуш. В районі об'їзної дороги окупанти облаштували декілька братських могил розміром до 30 метрів кожна і вантажівками звозять тіла загиблих, фактично просто скидаючи їх насипом", - написав Андрющенко.

Росія стягує резерви для наступу на Донбас: з'явилися супутникові знімки

Російська армія продовжує стягувати резерви для наступу на Донбас. Зокрема, зафіксовано сотні одиниць військової техніки недалеко від кордону з Україною в Бєлгородській області. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Telegram радника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка.

"На знімках, зроблених 20 квітня, видно сотні одиниць бойової техніки в районі селища Солоти Валуйського району Бєлгородської області", - зазначив він.

ЗСУ знищили загін найманців з Сирії та Лівії в Попасній, - Данілов

Збройні сили України знищили загін найманців з Сирії та Лівії в Попасній (Луганської області). Загалом Росія могла залучити до 500 таких бійців. Про це повідомив серкетар РНБО Олексій Данілов.

За його словами, останнім часом на фронті з'являються лівійці і сирійці - так звані найманці.

Окупанти зірвали гуманітарний коридор з Херсонської області, - Вілкул

Російські окупанти 21 квітня зірвали роботу погодженого гуманітарного коридору з Херсонської області. А також затримали старшого колони, голову Нововоронцовської громади Володимира Марчука. Про це повідомив голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

"Наші машини швидкої допомоги та автобуси були затримані на блокпості окупантів за Осокорівкою перед "Кавуном". Затриманий раніше погоджений з росіянами старший колони голова Нововоронцовської ОТГ Марчук В.В. Ведуться переговори про його звільнення", - зазначив він. За його словами, машини простояли до 16:30 і змушені були повернутися назад.

Байден оголосив про ще один пакет допомоги Україні. Включає важку артилерію

Президент США Джо Байден оголосив сьогодні про новий пакет військової допомоги для України. Розмір пакету становить 800 млн доларів.

Міністерство оборони США розкрило вміст нового пакету. Йдеться про гаубиці, снаряди, тягачі, Польове обладнання, безпілотники і запасні частини.

Німеччина виключила все важке озброєння зі списку для України, - Bild

Федеральне міністерство оборони Німеччини за наполяганням канцелярії виключило все важке озброєння зі списку військових поставок для України. Незважаючи на те, що приватні компанії готові поставити запитувану техніку в короткій і середньостроковій перспективі.

Як стало відомо, канцлеру Німеччини Олафу Шольцу може загрожувати відставка через відмову постачати Україні важке озброєння. Невдоволення рішенням канцлера наростає всередині коаліції, але опозиція вже наступного тижня може фактично запустити процедуру оголошення недовіри Шольцу.

Данилов допускає удари ЗСУ по Керченському мосту

Секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данилов припустив, що міст через Керченську протоку, ймовірно, знищать. Він вважає, що українські військові це зроблять, "якщо буде можливість".

У Кремлі відреагували на заяву Данілова. Зокрема, у Путіна назвали це анонсом терористичного акту. Заступник голови Радбезу РФ Дмитро Медведєв пригрозив у разі реалізації цих намірів "ударом у відповідь".

Кива запросив політичний притулок та громадянство у Росії

Екс-депутатат Верховної ради України Ілля Кива звернувся до Володимира Путіна. Попросив у нього політичний притулок та громадянство.

"У цей непростий період для Росії, яка взяла на себе "місію" "визволення" України, я хочу і готовий розділити всі тягарі. Я дисциплінована, сильна людина, яка усвідомлює відповідальність за свої вчинки, готова стати в лад Росії і продовжити боротьбу за інтереси наших братніх народів. Прошу дозволити надати мені політичний притулок та можливість бути громадянином РФ", - пише Кива.

ОПЗЖ тепер "за життя та мир": у Раді створили нову депутатську групу на чолі з Бойком

Колишні народні депутати фракції ОПЗЖ створили у Верховній раді нову депутатську групу. Вона отримала назву "Платформа за життя та мир".

Групу очолив колишній керівник фракції ОПЗЖ Юрій Бойко.

Естонія перша у світі офіційно визнала дії Росії в Україні геноцидом

В Естонії офіційно визнали дії Росії в Україні геноцидом українського народу. Відповідне рішення прийняв парламент країни.

Слідом за Естонією війну РФ проти України визнала геноцидом Латвія. Також парламент Латвії дозволив позбавляти громадянства за підтримку вторгнення РФ в Україну.

У Росії спалахнула пожежа в інституті Міноборони. Там розробляли "Іскандери"

У російському місті Твер 21 квітня спалахнула пожежа в будівлі Центрального науково-дослідного інституту Військ повітряно-космічної оборони РФ. Відомо про п'ятьох загиблих і десятки постраждалих.

Варто відзначити, що НДІ Повітряно-космічних сил Міноборони Росії був створений в 2014 році. Його фахівці займалися розробкою ракетних систем протиповітряної оборони, "Іскандерів", зенітних систем і систем невидимості для бомбардувальників Ту-160.