ua en ru

Естонія перша у світі офіційно визнала дії Росії в Україні геноцидом

Естонія перша у світі офіційно визнала дії Росії в Україні геноцидом Фото: Естонія перша у світі офіційно визнала дії Росії в Україні геноцидом (flickr.com)

В Естонії офіційно визнали дії Росії в Україні геноцидом українського народу. Відповідне рішення прийняв парламент країни.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на ERR.

"За" проголосували 86 депутатів естонського парламенту.

Як зазначають у заяві парламенту країни (Рійгікогу), в загарбницькій війні Росії проти України виявилися систематичні та масові військові злочини, вчинені російськими збройними силами проти українського народу. Ці злочини ідеологічно направлені політичним і військовим керівництвом Росії, а також державними органами пропаганди.

"Російська Федерація вчинила, зокрема, масові звірства проти мирного населення на тимчасово окупованих територіях, зокрема в містах Буча, Бородянка, Гостомель, Ірпінь та Маріуполь, а також у багатьох інших населених пунктах України. Це вбивства, викрадення, депортації, ув’язнення, осквернення трупів", - вказано в заяві.

Таким чином, парламент Естонії визнає діяльність російських збройних сил та військово-політичного керівництва геноцидом проти українського народу та закликає до цього парламенти інших країн та міжнародні організації.

"Рійгікогу також закликає підтримати розслідування російських злочинів і переслідування винних, а з цією метою створити міжнародний суд у співпраці з державами", - наголошують парламентарі.

Разом з тим там закликали країни світу посилити санкції проти Росії, у тому числі припинити торгівлю енергоносіями, а також негайно збільшити військову та критичну гуманітарну допомогу Україні.

Нагадаємо, що в Естонії прикордонники почали активно контролювати використання символіки, що підтримує війну Росії проти України, на східному кордоні країни, а при необхідності прикордонники анулюватимуть візи порушників.

Росія повномасштабно вторглася в Україну 24 лютого. Війна триває вже 57-й день. Про те, що відбувається прямо зараз, читайте в текстовому онлайні РБК-Україна.

Термінові і важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.