ua en ru

Відкриття реєстру нерухомості може перетворитися на формальність – експерт

Українці можуть не отримати реального вільного доступу до реєстру прав на нерухомість незважаючи на прийняття Верховною радою відповідного законопроекту. Таку думку висловив керівник відділу продажів ЖК"Park Stone" Дмитро Шостя, коментуючи ухвалення в цілому проекту закону "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо визначення кінцевих вигодонабувачів юридичних осіб і публічних діячів".

Українці можуть не отримати реального вільного доступу до реєстру прав на нерухомість незважаючи на прийняття Верховною радою відповідного законопроекту. Таку думку висловив керівник відділу продажів ЖК"Park Stone"Дмитро Шостя, коментуючи ухвалення в цілому проекту закону "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо визначення кінцевих вигодонабувачів юридичних осіб і публічних діячів".

"Реєстр сьогодні є практично порожнім. Тобто в нього внесені тільки дані про поточної реєстрації нерухомості та про відчуження, які проходили протягом кількох останніх років. Таким чином, придбання навіть п'ятирічної давності вже будуть в тіні", - говорить експерт.

Крім того, за його словами, процедури доступак систем реєстру прийнятий Верховною радою законопроект не змінює."Поки що відомості про реальних власників нерухомості зможе вільно подивитися обмежена кількість людей: самі власники і ті, хто володіє часткою житла. Звичайно ж, це право залишиться і в тих категорій фахівців, які мали доступ до такого реєстру до цього: державні реєстратори, нотаріуси, правоохоронці. Звичайні ж українці повинні будуть подавати для отримання інформації з реєстру письмові заяви або заявки через Інтернет", - зазначив Д. Шостя.

Втім, за його словами, навіть такий режим доступу до реєстру суттєво зменшить кількість шахрайських операцій. "Коли реєстр запрацює повноцінно, це дозволить кожному покупцеві перед придбанням житла перевіряти всю його "таємницю", попередніх власників, історію дарування та продажу, рейдерських захоплень, застав. Сьогодні ця інформація доступна тільки за тіньовими каналами. Враховуючи, що на вторинному ринку близько третини всіх квартир мають сумнівну репутацію - пов'язану то з кредитними питаннями, то з арештами або незаконним перепродажем, то зі спірним спадкуванням - відкриття інформації про таке житло хоча б для потенційних покупців буде великим проривом", - вважає керівник відділу продажів ЖК "Park Stone".

Джерело: UBR