ua en ru

Відключення Авдіївського КХЗ від автоматичного відшкодування ПДВ загрожує масовими скороченнями, - гендиректор

Авдіївський коксохімічний завод (АКХЗ), що входить у групу "Метінвест", відключають від системи автоматичного відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) за поставлену на експорт продукцію, що різко негативно позначиться на фінансовому стані підприємства через вимивання обігових коштів. Про це на своїй сторінці в соцмережі Facebook повідомив генеральний директор АКХЗ Муса Магомедов.

За його словами, відключення від "автомата" раніше торкнулося інших підприємств ГМК.

"З'явилася неофіційна інформація, що Авдіївський коксохім відключають від системи автоматичного відшкодування ПДВ. Не повертають 20 млн грн. Сподіваюся, прикре непорозуміння. Будемо писати листи в податкову службу і розбиратися. Хоча досвід металургів і гірників з Маріуполя, Запоріжжя, Комсомольська, Кривого Рогу доводить протилежне", - повідомив гендиректор.

При цьому він зазначив, що маніпуляції з ПДВ "автоматом" дозволяють чиновникам місяцями не виконувати законні вимоги великих промисловців, вимивають оборотні кошти, ставлять під загрозу скорочення тисячі робочих в індустріальних регіонах.

"Всім відомо, що наш завод постійно обстрілюють. А ми всіма силами намагаємося підтримувати його, забезпечуємо роботою жителів Авдіївки, тягнемо на собі міську соціалку. Шкода, що у високих кабінетах на це наплювати. Схоже, якщо не снаряди, то держава своїми рішеннями добиває нас остаточно", - резюмував Магомедов.

Як повідомляється у звітності групи "Метінвест" з ПДВ, заборгованість Державної фіскальної служби (ГФС) перед міжнародною вертикально інтегрованою гірничо-металургійною групою "Метінвест" з відшкодування ПДВ досягла 4 млрд грн, що позначається на погашення боргів холдингу перед іноземними кредиторами і реалізації інвестпроектів.

Так, станом на 1 липня поточного року заборгованість з ПДВ становила 2 млрд 782,838 млн грн.

При цьому, зокрема, заборгованість перед ММК ім. Ілліча на цю дату - 872,290 млн грн, МК "Азовсталь" - 700,764 млн грн, Єнакіївським метзаводом (ЄМЗ) - 376,745 млн грн, МК "Запоріжсталь" - 271,721 млн грн, північним гзк - 232,094 млн грн, Цгзк - 202,689 млн грн, Харцизький трубний завод (ХТЗ) - 57,881 млн грн, Авдіївським КХЗ - 22,793 млн грн, "Інкор і Ко" - 45,859 млн грн.

У липні приріст за вимогами до відшкодування ПДВ по групі в цілому склав 1,191 млрд грн, в тому числі заявлено в системі автоматичного відшкодування ПДВ - 1,112 млрд грн, з яких 905,13 млн грн погоджено до відшкодування "автоматом" і 207,093 млн грн - не погоджено в системі автовідшкодування.

В тому числі заявлено до відшкодування з ПДВ у липні: на МК "Запоріжсталь" - 448,706 млн грн, ММК ім. Ілліча - 284,948 млн грн, МК "Азовсталь" - 238,194 млн грн, ЄМЗ - 94,034 млн грн, північним гзк - 36,819 млн грн, Цгзк - 58,263 млн грн, АКХЗ - 20 млн грн, "Інкор і Ко" - 10 млн грн.

Як повідомлялося, в травні поточного року ряд підприємств і компаній гірничо-металургійного комплексу України відключили від системи автоматичного відшкодування ПДВ.

АКХЗ піддається інтенсивному обстрілу з липня 2014 року. За цей час на території підприємства розірвалося понад 300 снарядів. Сім співробітників заводу загинули.