ua en ru

Основою медичної реформи повинні стати протоколи лікування, – експерт

Основою медичної реформи повинні стати протоколи лікування, – експерт Фото: Анатолій Редер

Основою реформи системи охорони здоров'я в Україні повинні стати протоколи лікування, вважає директор фармацевтичної компанії "Інтерхім" Анатолій Редер. Про це повідомляють українські ЗМІ.

"Я переконаний, що в основі цієї реформи має лежати створення протоколів лікування. Поки не з'являться протоколи лікування та формуляри, будь-які інші дії, будь-які інші законодавчі акти безглузді. Це марна трата грошей і часу", - сказав він.

На його думку, країні необхідна чітка система лікування кожної нозології.


"Поки не буде прописано, що, припустимо, хворий на інфаркт повинен пройти таке лікування, на який буде витрачено стільки таблеток, ампул, шприців, годин роботи лікаря і так далі, що буде коштувати стільки-то – будь-які інші дії абсурдні", - навів приклад Редер.

На думку експерта, Україна могла б використовувати західні аналоги таких документів, щоб не витрачати час на розробку протоколів з нуля. Найбільш прийнятний варіант для України, на думку Редера – британський протокол.

"У будь-якому разі протокол повинен стати законом. Це потрібно, насамперед, хворому. Сьогодні в Україні існує протокол лікування болю. Але це порожній папірець. Тому що з прописаних у ньому препаратів у нашій країні відсутня 60%. При цьому 90% з цих відсутніх препаратів ми можемо почати виробляти в досить стислі терміни. Але вони нікому не потрібні. А якщо потрібні, то держава повинна дати нам це зрозуміти. І тоді все це буде доступно для людей. Але поки ми спостерігаємо демагогію про спрощену реєстрацію медичних препаратів, після якої в Україні нібито з'являться препарати, яких поки немає. Але вони не з'являться! Немає попиту. Немає чіткого протоколу. Тому не буде і ліків. Не тому, що їх не везуть, а тому, що без протоколів лікар їх не призначає, а призначає те, що по тим або іншим причинам вважає за потрібне", - говорить експерт.

Крім того, ще один плюс, який отримає Україна після прийняття протоколів лікування, - відразу стане зрозуміло, які реально потрібні препарати.

"І вже не буде ситуації, коли найбільше українців помирає від серцево-судинних захворювань і раку – а продаються найбільше пігулки від діареї і для поліпшення травлення", - завершив Редер.