ua en ru

Основні проблеми світової економіки в 2012 р. ще більше посиляться, - аналітики

Ризик виходу в 2012 р. з єврозони для Греції, Португалії та Ісландії оцінюється в 80%. Також наступний рік стане роком початку розпаду Євросоюзу, провокуючи уповільнення зростання світової економіки і побоювання щодо стійкості глобальної банківської системи. Таку думку в прогнозі «Глобальні сценарії світових ринків» висловлюють аналітики ФГ Калита-Фінанс.

Експерти зазначають, що транснаціональні банки, американські та англійські, вже почали процес закриття лімітів на своїх колег з Європи. Однак колапс ринку міжбанківського кредитування (за сценарієм 2008 р.) неминуче рикошетом вдарить по всім розвиненим і країнам, що розвиваються, а також по валютних і товарно-сировинних ринках. Відповідно, аналітики знизили прогнози по основних фондових майданчиках, а також за цінами на нафту і аграрні культури.

Що стосується нафти, то сповзання в рецесію найбільших споживачів нафти і «жорстка посадка» в Китаї наступного року спровокують продовження тенденції скорочення попиту на енергоресурси. Ситуація з пропозицією також залишається напруженою. Видобуток нафти в Лівії навряд чи повністю відновиться до кінця 2012 р., а в Єгипті та Сирії ситуація залишається як і раніше напруженою.

Компенсація можливого скорочення пропозиції цілком і повністю залежить від політики ОПЕК. Враховуючи, що багато в чому дії організації країн-експортерів нафти визначаються національними пріоритетами Саудівської Аравії, швидкої реакції на падіння нафти в першому півріччі не очікується.

Певним чином на вартість «чорного золота» вплине і курс долара США. Таким чином, протягом 2012 року ціни на нафту марки Brent не будуть стабільними. Діапазон коливань складе 80-120 доларів за барель.

Котирування золота, на думку аналітиків буду будуть перебувати в інтервалі 1800-2000 доларів за тройську унцію. При цьому в I кварталі можливе невелике зниження, що відображає загальну паніку на ринках, а згодом можна очікувати досягнення нових історичних максимумів.

Що стосується аграрного сектора, то за даними Міжнародної Ради по зерновим культурам, виробництво зерна в 2012 році виросте на 3,6% і складе 1816 млн. тонн. Крім того, значне відновлення виробництва зернових очікується в Росії, Україні та Казахстані. З іншого боку, в 2012 році на 2,2% зросте світове споживання зерна, особливо в кормовому секторі, і складе 1826 млн. тонн. Таким чином, повернення на ринок основних експортерів зернових і вдалий прогноз не заповнить невдалі 2010 і 2011 роки, тому запаси імовірно скоротяться на 10 млн. тонн.

Проте варто пам'ятати, що подальша поведінка аграрного сегмента буде залежати не тільки від показників врожайності культур, але також від загального стану світової економіки і курсу долара. Так, наприклад, в 2012 році очікується помітне зниження темпів зростання промислового споживання зернових, що повинно зрости всього на 1,7%, до 303 млн. тонн.

Аналітики ФК «Калита-Фінанс" зазначають також, що найбільше падіння припаде на I-II квартали 2012 року. І навіть ймовірний в умовах передвиборної гонки в США третій етап кількісного стимулювання ФРС навряд чи дозволить ринкам зрости хоча б до рівнів кінця 2010 року.

Експерти зазначають, що світова економіка стала дуже вразливою для «ефекту доміно». Крім того, дисбаланси провідних розвинених країн (у першу чергу в фінансово-кредитній сфері) продовжують поглиблюватися, у той час як політики воліють закривати очі на потворний і гіпертрофований банківський сектор, змичку монетарної влади з фінансовою елітою Уолл-Стріт. Все це, на думку, аналітиків, дозволяє зробити висновок про те, що і в 2012 році корінні проблеми світової економіки будуть не тільки не вирішені, а й ще більше посиляться.

У першу чергу очікується серйозне падіння курсу єдиної валюти на тлі початку розпаду єврозони. У міру скочування ЄС у рецесію буде посилюватися потреба європейських і американських банків у рефінансуванні боргів, а прогнози економічного зростання - знижуватися. При цьому політичні ризики будуть додатково тиснути на слабкий стан провідної економіки світу. Однак нове шоу з дефолтом США в першому кварталі 2012 року викличе парадоксальним чином підвищений попит на казначейські облігації, знівелювавши певною мірою втрати від шторму на світових фінансових ринках. Китай, у свою чергу, також може очікувати «жорстка посадка», якщо економіка не витримає навесні політичних виборів і тиску погіршується макроекономічної кон'юнктури.