ua en ru

Основна вина за зловживання комерційними банками під час фінансової кризи лежить на НБУ, - П.Андрєєв

Основна вина за зловживання комерційними банками під час фінансової кризи лежить на Національному банку України (НБУ). Про це сьогодні на прес-конференції заявив голова Контрольно-ревізійного управління (КРУ) Петро Андрєєв, передає кореспондент РБК-Україна.

"Основна вина за стан у комерційних банках і за те, що факти порушення мали місце, в першу чергу покладається на НБУ, тому що він веде контроль і нагляд, але він не виконував своїх функцій. Тому необхідно ініціювати розгляд діяльності НБУ, і дізнатися чи знав він про такі факти (порушення з боку комерційних банків), при тому що він вводив тимчасові адміністрації. Тому навмисно чи ні (були зловживання при призначенні тимчасових адміністрацій у комерційні банки) - на це мають відповідсти компетентні органи...Ми, КРУ намагалися вийти на НБУ щоб зробити ревізію, але вони нам відмовили в допуску, посилаючись на те, що в нас немає на законодавчому рівні доступу до ревізії НБУ" - заявив П.Андрєєв.

Нагадаємо, що під час піку фінансової кризи наприкінці 2008 - початку 2009 рр., в низці українських банків була введена тимчасова адміністрація, призначена НБУ. Однак не дивлячись на це, уникнути значних зловживань з коштами таких банків не вдалося.