ua en ru

Засновник Microsoft встав на бік ФБР у суперечці з Apple

Засновник Microsoft встав на бік ФБР у суперечці з Apple Фото: засновник Microsoft Білл Гейтс (Reuters)

На думку Білла Гейтса, це не створить прецедент щодо доступц до особистої інформації

Засновник американської корпорації Microsoft Білл Гейтс підтримує запит Федерального бюро розслідувань (ФБР) про злом iPhone одного з учасників теракту в Каліфорнії. Про це він заявив в інтерв'ю Financial Times.

Як зазначив Гейтс, це не створить прецедент щодо доступу до особистої інформації.

"Це конкретний випадок, коли уряд просить про доступ до інформації. Вони не просять про якусь загальну річ, вони говорять про конкретний випадок", - наголосив засновник Microsoft.

Запит про злом пристрою Apple нічим не відрізняється від, наприклад, запиту про інформацію від телефонної компанії або банку, вважає Гейтс. "Уявіть, що банк заклеїв дисковод і сказав: "Не змушуйте мене відклеювати стрічку, тому що тоді ви змусите мене робити це багато разів".

Позиція Гейтса йде врозріз з точкою зору інших високотехнологічних компаній. Так, на бік Apple раніше вже встали Facebook, Twitter, WhatsApp і Google.

Гендиректор Microsoft Сатья Наделла публічно не коментував це питання. Однак заяву про злом випустила Reform Government Surveillance (RGS) - організація, яка бореться за обмеження повноважень уряду у збиранні інформації користувачів.

Як повідомляла RGS, членом якої є і Microsoft, IT-компанії вважають важливою боротьбу з тероризмом, проте від них не слід вимагати створювати лазівки для власних технологій, що дозволяють тримати в цілісності особисті дані клієнтів.

Рішення про те, що Apple має допомогти ФБР зламати телефон Сайєда Фарука, який брав участь у теракті в каліфорнійському Сан-Бернардіно, ухвалив окружний суд Лос-Анджелеса. У відповідь глава Apple Тім Кук заявив, що запит загрожує безпеці клієнтів, а його наслідки "знаходяться далеко за рамками правового поля". Компанія відмовилася виконувати рішення суду і вирішила подати на нього апеляцію.

Пізніше Apple закликала створити урядову комісію або експертну групу, яка б розглянула питання впливу спору з ФБР на національну безпеку та особисті свободи.