ua en ru

Facebook, Twitter і Google підтримали протест Apple проти ФБР

Facebook, Twitter і Google підтримали протест Apple проти ФБР Фото: американські соцмережі "Твіттер" і "Фейсбук" (Reuters)

Американські компанії продовжать "активну боротьбу проти вимог послабити безпеку своїх систем"

Провідні американські IT-компанії Twitter (TWTR.N), Facebook (FB.O) і Google (GOOGL.O) підтримали рішення Apple (AAPL.O) відмовитися від сприяння Федеральному бюро розслідувань США (ФБР) у запитуваному зломі iPhone. Про таку ініціативу провідних гравців ринку повідомляє Reuters.

"Ми будемо продовжувати активно боротися проти вимог до компаній послабити безпеку своїх систем. Ці вимоги створять прецедент і будуть перешкоджати зусиллям компаній зробити свої продукти безпечними", - цитує повідомлення "Фейсбуку" британське агентство.

Корпоративну солідарність у цій проблемній ситуації виявив і Twitter. "Ми стоїмо на боці (глави Apple, - ред.) Тіма Кука і Apple (і дякуємо йому за його лідерство)!" - написав у своєму мікроблозі гендиректор Twitter Джек Дорсі.

Як зазначалося, рішення про те, що Apple має забезпечити "розумну технічну допомогу", щоб агенти ФБР змогли отримати доступ до заблокованого iPhone, ухвалив окружний суд Лос-Анджелеса. У постанові йдеться про пристрій Сайєда Фарука - одного з учасників теракту в каліфорнійському Сан-Бернардіно у грудні минулого року.

Згодом СЕО "яблучної" компанії Тім Кук поскаржився, що запит правоохоронців загрожує безпеці клієнтів Apple, а наслідки такого прецеденту "знаходяться далеко за рамками правового поля".

"Уряд попросив Apple зламати наших власних користувачів і підірвати десятиліття роботи над системою захисту клієнтів, у тому числі американських громадян, від винахідливих хакерів і кіберзлочинців... Ми не можемо знайти жодного прецеденту, коли американська компанія була змушена розкрити дані клієнтів і піддати їх ще більшому ризику", - обурився раніше Кук.

Рішення глави Apple підтримав у тому числі Google, а також належний "Фейсбуку" мессенджер WhatsApp.

"Ми створюємо захищені продукти, щоб ваші дані були в безпеці, і надаємо доступ до цієї інформації владі тільки на підставі законних ордерів", - написав у своєму Twitter гендиректор Google Сундар Пічаї.

http://www.apple.com/customer-letter/ - I have always admired Tim Cook for his stance on privacy and Apple's efforts to...

Опубліковано Jan Koum 17 лютого 2016 р.

"Якщо ми допустимо цей небезпечний прецедент, наша свобода опиниться під загрозою", - вторив колезі засновник месенджера WhatsApp Ян Кум у своєму "Фейсбуці".

Як повідомлялося напередодні, компанія Apple відмовилася від пропозиції ФБР створити мобільну операційну систему iOS з опцією "чорного ходу" і готується оскаржити її у суді. Заява Кука продовжує розбурхувати найбільш прогресивну громадськість, зберігаючи широкий резонанс на ринку.