ua en ru

Ощадбанк зменшить кредит для "Нафтогазу"

Ощадбанк зменшить кредит для "Нафтогазу" Фото: Ощадбанк зменшить кредит для "Нафтогазу"

Держбанк знизить відсоткову ставку по кредиту для "Нафтогаз-України"

Кабінет міністрів України в ході засідання планує погодити додаткову угоду до кредитного договору між НАК "Нафтогаз-України" і державним Ощадбанком від 5 червня 2009 року. Копією відповідного проекту розпорядження володіє РБК-Україна.


Згідно з документом, пропонується знизити відсоткову ставку за позикою для "Нафтогаз-України" з 23% до 21,5%. Це рішення в уряді пояснюють зниженням облікової ставки Національного банку. Це в свою чергу вплинуло на вартість кредитних ресурсів на міжбанківському ринку і НАК домовився з фінустановою про перегляд умов кредиту.

Нагадаємо, у 2009 році НАК "Нафтогаз" залучив кредит в Ощадбанку на суму 1,97 млрд гривень під державні гарантії. Позика була залучена для забезпечення розрахунків за природний газ, який закачується в підземні газосховища.

Крім того, сторони домовилися, що після погашення "Нафтогазом" облігацій, емітованих в 2014 році на суму 4,8 млрд гривень, починаючи з наступного дня після викупу та погашення виплати відсотків по паперам, відсотки по кредиту будуть розраховуватися, виходячи із ставки НБУ плюс 2%. За даними НБУ, наразі облікова ставка становить 15,5%. Усього в 2009 році в кредитному портфелі "Ощадбанку" сума позик, наданих НАК "Нафтогаз України", становила 18 млрд гривень.

Також повідомлялося, що НАК "Нафтогаз України" веде переговори про надання наступної кредитної лінії від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) на закупівлю газу на європейському напрямку.