ua en ru

Організатори Євро-2012 отримають в 2015 р. близько 500 тис. грн з держскарбниці, - Медведчук

Організатори чемпіонату з футболу Євро-2012 отримають в 2015 р. близько 500 тис. грн з державної скарбниці. Про це заявив лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Країна у переддефолтному стані. Державний борг зростає як на дріжджах. Уряд при кожному зручному випадку твердить про режим жорсткої економії бюджетних коштів і скорочення держслужбовців. А тим часом в Україні існують структури, які при євроінтеграційній владі (в умовах жорстокої соціально-економічної кризи) відчувають себе настільки ж вільно, як і в докризові часи "злочинного режиму". Близько півмільйона гривень отримають цього року з держскарбниці організатори чемпіонату з футболу Євро-2012... Того самого, який завершився ще три роки тому. Це здається абсурдним і неправдоподібним, поки не заглянеш в видаткову частину бюджету, де окремим рядком зазначається: "Національне агентство з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу та реалізації інфраструктурних проектів", - заявив він.

Зокрема, як зазначає Медведчук, 225,5 тис. грн з передбачених для Нацагентства коштів підуть на зарплати його працівникам, 81,9 тис. грн складуть нарахування на оплату праці, 15,3 тис. грн будуть витрачені на оплату комунальних послуг та енергоносіїв, ще 174 тис. - на поточні витрати. Причому за минулі півроку, за інформацією Міністерства фінансів, агентством вже витрачено 130 тис. грн.

Крім цього, підкреслив лідер "Українського вибору, крім бюджетних витрат на організацію Євро-2012, організатори залучали іноземні кредити.

"Про те, що це чималі суми, можна судити за ще одним видатковим рядком держбюджету-2015. На виконання боргових зобов'язань за кредитами, залученими під державні гарантії для організації та проведення Євро-2012, в основному фінансовому кошторисі країни закладено майже 3,5 млрд. грн", - розповів він.

Медведчук зазначив, що на цьому тлі особливо контрастно виглядає "скупість української влади щодо Державного агентства з питань відновлення Донбасу".

"Створена близько року тому, ця структура досі не отримала ні копійки з державного бюджету. Серед органів виконавчої влади, на які виділяються кошти з казни, Держагентство навіть не згадується", - додав він.

Медведчук вважає, що "керівництво Міністерства фінансів, яке відповідає за підготовку державного бюджету, занадто зайняте переговорами з міжнародними кредиторами".

"Яких, до речі, можна зрозуміти - вони не хочуть списувати борги країні, яка витрачає гроші на свято футболу, що закінчилось три роки тому, і кидає при цьому напризволяще своїх громадян, які живуть у зоні бойових дій", - підкреслив він.