ua en ru

Опубліковані нові документи про масові депортації українців в ході операції "Вісла"

Опубліковані нові документи про масові депортації українців в ході операції "Вісла" Фото: епізод операції "Вісла"

Цього року на 28-29 квітня припадає сімдесята річниця операції "Вісла"

Електронний архів визвольного руху опублікував досі не представлені документи з підтвердженням депортації українців з південно-східних регіонів Польщі під час операції "Вісла". Про це повідомляє ТСН.

"Історики зазначають, що операція "Вісла" 1947 року стала інструментом етнічної чистки: українців примусово переселяли, позбавляючи права власності на колишні господарства і майно. Лише за три місяці (квітень–липень) 1947 року було силоміць переселено понад 140 тисяч українців. Вони в цей період зазнавали насильства, їх арештовували та розстрілювали. Загалом у період 1944–1951 років комуністичним режимом СРСР та її сателітом Польською Народною Республікою було переселено або депортовано понад 700 тисяч українців", - відзначають в повідомленні.

Серед документів опубліковано лист бійця УПА. Лист своєму "другу Нечаю" надіслав імовірно боєць УПА за позивним "Птах". У ньому адресант розповідає про події 1946–1947 років.

Цього року на 28-29 квітня припадає сімдесята річниця операції "Вісла" - операції польської комуністичної влади з депортації українців з південно-східних регіонів Польщі (Лемківщина, Холмщина, Надсяння й Підляшшя) до її північно-західних земель.

Нагадаємо, в Польщі зруйнували пам'ятник воїнам УПА. Організатори акції хотіли перешкодити проведенню заходів з нагоди 70-ї річниці операції "Вісла".