ua en ru

Опубліковано закон про скасування обов'язкового використання печаток на офіційних документах

Опубліковано закон про скасування обов'язкового використання печаток на офіційних документах Фото: печатка

Закон набуде чинності 19 липня 2017 року

Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними-особами підприємцями" був опублікований сьогодні, 19 квітня 2017 року, у виданні "Голос України".

Зокрема, документ удосконалює державне регулювання використання печаток у господарській діяльності. Так, згідно з ним, із законодавства виключається вимога про обов'язкове використання печаток (незалежно від їх наявності у суб'єктів господарювання), виключається можливість визнання документа (угоди, угоди) недійсним (неукладеним, недосконалим) у зв'язку з відсутністю відбитка печатки.

Крім того, виключається необхідність використання печаток у взаєминах суб'єктів господарювання з державними органами та органами місцевого самоврядування. Також документом встановлюється адміністративна відповідальність за вимагання державним органом або органом місцевого самоврядування наявності відбитка печатки на офіційному документі.

Відзначимо, що відповідно до прикінцевих положень закону вступає в силу через три місяці з дати його опублікування, таким чином, даний документ набуде чинності з 19 липня 2017 року.

Нагадаємо, в березні Верховна Рада України підтримала в другому читанні законопроект №4194 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними-особами підприємцями". За документ після кількох невдалих спроб проголосували 226 нардепів.