ua en ru

Опублікований закон про місцеві вибори

Опублікований закон про місцеві вибори Фото: опублікований закон про місцеві вибори

Закон набирає чинності наступного дня після його публікації

Закон України № 595-VІІІ "Про місцеві вибори" у п'ятницю, 7 серпня 2015 р., опублікований у парламентській газеті "Голос України" (№№143-144). Закон набирає чинності наступного дня після його публікації.

У цілому цей закон про місцеві вибори визначає основні засади, організацію і порядок проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів, положення якого також пропонується узгодити з положеннями законів України "Про добровільне об'єднання територіальних громад", "Про місцеве самоврядування в Україні" та законодавчо забезпечити обрання старост.

Закон про місцеві втбори, зокрема, передбачає, що місцеві вибори будуть проходити за такими виборчими системами:

1) депутатів сільських, селищних рад - зберігається чинна на сьогодні мажоритарна система відносної більшості в одномандатному виборчому окрузі;

2) депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах рад - за пропорційною виборчою системою з преференціями (вибори в багатомандатному виборчому окрузі, що співпадає з територією Автономної Республіки Крим, відповідної області, району, міста, району в місті, за виборчими списками місцевих організацій партій з одночасним висуванням кандидатів в територіальних округах, на які поділяється багатомандатний округ);

3) міських голів (міст, кількість виборців у яких дорівнює або є більшою ніж 90 тисяч) - за мажоритарною системою абсолютної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі.

"Вибори міських голів у містах, де більше 90 тис. виборців будуть проходити у два тури, і міські голови будуть обиратися у два тури абсолютною більшістю, тобто 50% + 1 голос. Для менших міст вибори будуть проходити за мажоритарною системою відносною більшістю", - заявив один з авторів законопроекту - нардеп з фракції "Блок Петра Порошенка" Вадим Денисенко.

4) сільських, селищних, міських (міст, кількість виборців у яких є меншою ніж 90 тисяч) голів, сільських старост - за мажоритарною системою відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі.

З метою впорядкування територіальної організації виборів пропонується винести за межі виборчого процесу формування складу територіальних виборчих комісій та утворення ними територіальних округів. За рахунок цього зберігається існуюча тривалість виборчого процесу - 50 днів.

Пропонується встановити виборчий бар'єр - 5 % голосів виборців, поданих за виборчі списки місцевих організацій партій в межах багатомандатного округу.

Кількість голосів виборців, отриманих місцевою організацією партії та кандидатом, висунутим нею (ним) у відповідному територіальному окрузі, визначає рівень особистої підтримки кандидата. Відповідно, в залежності від цієї підтримки визначатиметься рейтинг кандидата у виборчому списку місцевої організації партії.

Законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу адміністративного судочинства України, законів України "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про Державний реєстр виборців", "Про здійснення державних закупівель", "Про статус депутатів місцевих рад" та ін.

Учора, 6 серпня, перший заступник глави Адміністрації Президента України (АПУ) Віталій Ковальчук повідомив, що на виборах до місцевих рад буде встановлено 5-відсотковий виборчий бар'єр.

Нагадаємо, 14 липня Верховна Рада України підтримала у другому читанні і в цілому законопроект № 2831-3 "Про місцеві вибори". За відповідне рішення проголосували 257 депутатів.

Відзначимо, авторами законопроекту № 2831-3 виступили депутати Вадим Денисенко, Сергій Алексєєв, Ігор Попов, Юрій Чижмарь та Олена Ледовських.

Президент України Петро Порошенко підписав закон про місцеві вибори 6 серпня.