ua en ru

Оптимальним є 5-річний термін каденції ВР та 2,5-річний для органів місцевого самоврядування, - М.Оніщук

Оптимальним є 5-річний термін каденції ВР та 2,5-річний для органів місцевого самоврядування, вважає президент Інституту правової політики Микола Оніщук.

"Місцеві ради та міські, селищні і міські голови мають обиратися на коротший термін, ніж народні депутати. Якщо говорити про кратність виборів, ми маємо прагнути до більшої змінюваності місцевої влади і виходити на формулу, за якої одні парламентські вибори припадатимуть на дві каденції органів місцевої влади. Оптимальним, як на мене, є 5-річний термін каденції Верховної Ради та 2,5-річний для органів місцевого самоврядування", - сказав він.

На думку М.Оніщука, пропозиція політиків про одночасні вибори до усіх рівнів державної та місцевої влади вмотивована політично, а не юридично, адже місцеве самоврядування є видом публічної влади, але не влади державної.

"З технологічної точки зору провести одночасні вибори до всіх органів державної влади та влади на місцях буде складно. Це наглядно проілюстрували місцеві вибори, коли множинність бюлетенів та партій у списку привели до великих черг і хаосу. В такий спосіб виборчий процес не буде спрощено, а навпаки - стане більш заплутаним", - вважає М.Оніщук.