ua en ru

Опитування: 58,4% українців вважають, що під час місцевих виборів мали місце порушення і фальсифікації

Під час місцевих виборів мали місце порушення і фальсифікації. Так вважають 58,4% українців, що взяли участь у телефонному опитуванні на тему: "Відносини між Україною і ЄС". Про це РБК-Україна повідомили в Інституті Горшеніна.
Зокрема, 58,4% респондентів вважають, що під час місцевих виборів мали місце порушення і фальсифікації. З них відповідь "точно так" на це запитання дали 36,2%, "швидше так" - 22,2% опитаних. Вважає, що порушень і фальсифікацій під час місцевих виборів не було, майже чверть респондентів (23,3%). З них 12,5% дали відповідь "швидше ні" на це питання, 10,8% - "точно ні". Важко відповісти 18,3% громадян України.
43,2% респондентів висловили думку, що місцеві вибори в Україні пройшли недемократично. З них відповідь "точно недемократично" обрали 28,0%, "швидше недемократично" - 15,2%. Вважають, що місцеві вибори, навпаки, пройшли демократично, 40,3% українців. З них відповідь "точно демократично" обрали 21,3%, "швидше демократично" - 19,0%. Важко відповісти на це запитання 16,5% опитаних.
42,2% українців вважають, що за останні вісім місяців ситуація зі свободою слова і демократією в Україні погіршилась. З них відповідь "швидше погіршилась" на це запитання дали 21,9%, "точно погіршилась" - 20,3% опитаних. При цьому, кожен п`ятий респондент (19,0%) вважає, що ситуація в цій сфері за останні вісім місяців покращилась. З них відповідь "швидше покращилась" дали 12,7%, "точно покращилась" - 6,3% респондентів. Значній частині громадян України (38,8%) важко дати відповідь на це запитання.
Нагадаємо, політична асамблея Європейської народної партії (ЄНП) засудила недемократичне проведення останніх місцевих виборів в Україні.