ua en ru

Опозиція заявила, що не закликала людей до зброї

ВО "Батьківщина", партії "Удар" та ВО "Свобода" заявили, що ніколи не закликала людей до зброї.

ВО "Батьківщина", партії "Удар" та ВО "Свобода" заявили, що ніколи не закликала людей до зброї. Про це йдеться в заяві трьох опозиційних сил, яке поширила прес-служба "Батьківщини".

"Трагічні події 18 лютого - це не сценарій української політичної опозиції, яка була, є і буде прибічницею винятково мирних форм протесту. Ми ніколи не закликали, не закликаємо і не будемо закликати людей до зброї. Це - наша принципова позиція. Смерть кожної людини - особиста трагедія кожного з нас", - йдеться у заяві.

В опозиції заявили, що у смерті людей винний Президент України Віктор Янукович, який протягом двох місяців ігнорував вимоги Майдану, але вони готові продовжувати з ним перемовини.

"Вести переговори із режимом, чия політика призвела до смерті багатьох людей, - справа вкрай неприємна, але ми зобов'язані зробити все можливе і навіть неможливе, щоб запобігти подальшому кровопролиттю", - йдеться в заяві.

На думку трьох опозиційних сил, Янукович перш за все має забезпечити повне перемир'я, гарантувати відсутність силового тиску на Майдан, відвести внутрішні війська та спецпідрозділи із зони безпосереднього контакту з Майданом, відмовитися від спроб "розчистити, розчавити чи придушити" Майдан.

"Розпуск" Майдану як передумова, висунута Януковичем опозиції, є контрпродуктивною та відірваною від реалій. Не ми збирали Майдан, і не нам його розпускати! Люди самі вирішать, як їм бути - в залежності від того, коли і в який спосіб буде задоволено їхні вимоги", - заявляють в опозиції.

Опозиція заявляє, що люди на Майдані вимагають вже не просто відставки Януковича, а суду над ним, а повернення до Конституції 2004 р. - це "не примха опозиції, а великий компроміс з боку Майдану", перспектива якого сьогодні звузилася як ніколи.