ua en ru

Опозиція внесла до ВР постанову про звільнення судді активістів Євромайдану

Опозиція внесла до Ради постанову про звільнення судді Печерського райсуду Христини Гладун, яка проводила судові засідання у справах активістів Євромайдану.

Опозиція внесла до Верховної Ради постанову щодо порушення дисциплінарного провадження проти судді Печерського районного суду м. Києва Христини Гладун і звільнення її з займаної посади у зв'язку з порушенням нею присяги. Про це сьогодні, 9 січня 2013 р., на брифінгу у прес-центрі Штабу національного спротиву заявив народний депутат фракції "Батьківщина" Павло Петренко, передає прес-служба партії.

Проект відповідної постанови № 3854 від 9 січня 2014 р. авторства Петренка вже зареєстрований на сайті Ради.

"Ми вимагатимемо від Верховної Ради негайно розглянути цю постанову та прийняти відповідне рішення. Ми не дозволимо з'являтися в країні новим "кірєєвим", - наголосив нардеп.

За словами Петренка, напередодні, розглядаючи справу активіста Євромайдану Ярослава Притуленка, суддя Христина Гладун фактично показала повне нівелювання з боку судової системи положень закону про повну декриміналізацію дій учасників Євромайдану, які брали участь в мирних акціях протесту.

Нардеп зазначив, що окрім іншого, опозиція вимагатиме від Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів порушити дисциплінарне провадження щодо цієї судді. "А по діям, які вона вчинила, мають бути порушені кримінальні справи", - додав він.

Петренко нагадав, що суддя Христина Гладун займає посаду судді лише рік, протягом якого вона вже встигла "відзначитись" у багатьох гучних справах проти Єромайдану.

Зазначимо, загалом за підсумками акцій протестів у Києві 24 листопада та 1 грудня було затримано 19 осіб. Вчора ж суд під головуванням Гладун залишив активіста Притуленка під вартою. Крім нього наразі під вартою залишаються Андрій Дзиндзя і Володимир Кадур.

При цьому 26 грудня в Україні набув чинності закон "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання осіб із приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань". Закон передбачає звільнення від відповідальності осіб, які були учасниками акцій протесту і масових заходів, починаючи із 21 листопада 2013 р. Всі кримінальні і адміністративні провадження, відкриті за даними подіями, підлягають закриттю. Крім того, особи, залучені до кримінальної відповідальності за вищевказані події, підлягають звільненню від відповідальності.