ua en ru

Опозиція вимагає зустрічі Януковичем для напрацювання нового проекту змін до Конституції щодо посилення незалежності суддів

Три опозиційні фракції "Батьківщина", "Удар" і "Свобода" вимагають зустрічі з Президентом України Віктором Януковичем щодо напрацювання нового законопроекту змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів. Про це заявив з трибуни ВР народний депутат України, голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми вважаємо, що потрібно відкласти розгляд змін до Конституції. По-друге, треба зустрітися в терміновому порядку з Президентом Януковичем як суб'єктом внесення змін до Конституції, і в рамках цієї публічної дискусії з Президентом потрібно внести суттєві правки до проекту закону, на яких ми наполягаємо", - заявив Яценюк.

За словами Яценюка, опозиція вимагає внести новий спільний законопроект, який повинен передбачати введення інституту відповідальності суддів. По-друге, опозиція вимагає відновити компетенції Верховного суду України як установи, яка може переглянути будь-яку справу в Україні. По-третє, на думку опозиції, не припустимим є скасування терміну повноважень генерального прокурора України.

Яценюк додав: "Ми не маємо права допустити приватизації судової гілки влади".

Однак парламент не прислухався до перебуванням опозиції і перейшов до розгляду питання по повній процедурі.