ua en ru

Опозиція сьогодні демонструє позицію проти конкретних киян, - нардеп

Опозиція сьогодні діє всупереч інтересам територіальної громади Києва, працює на шкоду киянам. Так прокоментував події біля столичної мерії 2 жовтня народний депутат Віктор Жеребнюк.

"Сьогодні на шкоду киянам, простим людям створюються перешкоди у роботі органу місцевого самоврядування. Тому що без сесії окремі питання вирішити неможливо. Це, зокрема, питання бюджетного характеру. Сьогодні на сесії стоять питання про завершення підготовки до опалювального сезону, потрібно підтримати комунальні служби, профінансувати завершення низки робіт. Йдемо по місту - бачимо прориви, їх ліквідацію потрібно профінансувати. А опозиція, виходить, проти? Інша тема - 70 років визволення Києва. Потрібно підтримати ветеранів, виділити їм матеріальну допомогу. Добре, що в бюджеті є гроші, це десь 70 тис. грн, і це можна вирішити. Але без сесії зробити цього адміністрація не може. Тому сьогодні опозиція демонструє позицію проти конкретних киян. Як пояснити їм свої дії? З одного боку, говорять про свою турботу про цих людей, а з іншого боку - абсолютно блокують виділення грошей", - сказав Жеребнюк.

Нардеп також висловив подив з приводу подвійних стандартів "Батьківщини", "Свободи" та "Удару" щодо Київради. "Часто в дискусії питаєш: "Ви депутат міської ради?" Вони відповідають: "Так, депутат. Від опозиції". Тоді виникає питання: якщо ви депутати, так читайте закон. Там прописані форми діяльності депутатів: це комісії сесії, особистий прийом громадян. Раз депутат - значить, міськрада є. Тому що вимога Конституції - це безперервність влади. І навіть якщо вийшов термін - потрібно чекати, поки пройдуть вибори, прийдуть нові депутати, відбудеться перша сесія нового скликання, і лише тоді депутати попереднього скликання можуть припиняти свої повноваження", - говорить нардеп.

За словами Жеребнюка, легітимність Київради опозиція визнає навіть у своїх позовних заяв до суду. "Легітимність Київради визнана не тільки судами, а й самою опозицією. Вона нещодавно зверталася з позовом про визнання незаконним розпорядження секретаря Київради про скликання сесії. При цьому вони оскаржували нормативний акт, і цим вже визнали законність діяльності секретаря міськради. Тому що, якщо б секретар видала якусь незаконну папір, як приватна особа, навіщо її оскаржувати?" - робить висновок народний депутат.

Як повідомлялося, під час проведення сесії Київради 2 жовтня о 10 годині ранку опозиційними силами знову були зроблені спроби взяти щтурмом будівлю Київради. Народні депутати від "Батьківщини", "Свободи" та "Удару" намагалися прорвати міліцейський кордон за допомогою молодиків кримінальної зовнішності, які кидали в правоохоронців димові шашки. Оскільки міліції вдавалося тримати кордон, опозиціонери вирішили заблокувати дорожній рух на Хрещатику. Тим часом сесія Київради проходить у штатному режимі. Більшість питань, внесених до порядку денного, після обговорення приймаються більшістю голосів.