ua en ru

Опозиція втратила моральне право говорити про скасування недоторканності, - експерт

Відмова опозиції голосувати за скасування депутатської недоторканності була очікуваною, заявив директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський, коментуючи результати голосування по законопроекту, що скасовує недоторканність депутатів. Про це повідомляє газета «Взгляд».

«Це звичайна справа, і всі до цього звикли. Вже багато разів таке було, що опозиція заявляє під час передвиборної кампанії, що буде підтримувати скасування недоторканності, але тому знаходиться привід від цього відмовитися», - сказав експерт.

Він зазначив, що опозиція, що не проголосувавши за скасування недоторканності, виправдовує свої дії необхідністю захищатися від можливих переслідувань. «Микола Томенко вже сказав, що влада хоче позбавити недоторканності лише народних депутатів, щоб потім переслідувати їх як Юлію Тимошенко. Але вони просто хочуть зберегти такий привілей, щоб руки були розв'язані», - підкреслив Погребинський.

На його думку, інший довід опозиції, що недоторканності мають бути позбавлені не тільки нардепи, а й Президент, і судді є надуманим. «Є рішення Конституційного суду, і обійти його неможливо. Опозиція каже, що вони проти зняття недоторканності «через президента і суддів», але, по суті, раз ви виступали за зняття депутатської недоторканності, то її і знімайте. Потрібно бути послідовним», - зазначив Погребинський.

Гасло про зняття депутатської недоторканності тепер навряд чи буде звучати на їх мітингах, адже опозиція втратила на нього моральне право, вважає експерт. «Замість нього візьмуть «Геть злочинну владу!». Будуть вимагати дострокових президентських виборів тощо. Про недоторканність і мови більше не буде», - резюмував експерт.

Нагадаємо, за скасування недоторканності сьогодні проголосували 190 народних депутатів при необхідних 226 з 401, зареєстрованих у сесійній залі. Фракція Партії регіонів дала 150 голосів на підтримку законопроекту, фракція комуністів - 30 голосів. Також законопроект підтримали вісім позафракційних нардепів і по одному з опозиційних фракцій «Батьківщина», «Удар» і «Свобода».

Читайте також: Рада відмовилася скасовувати недоторканність нардепів