ua en ru

Опозиція підтримує зростання тарифів і зменшення соціальних виплат, - експерт

Представники опозиції зацікавлені спровокувати в Україні соціальний вибух, тому лідер "Батьківщини" Арсеній Яценюк заявив про необхідність термінового поновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Таку думку висловив економіст Владислав Старинець, нагадавши, що відновлення співпраці з МВФ потребує від влади проведення низки непопулярних, хоча і не особливо необхідних реформ, серед яких підвищення комунальних тарифів, вільне плавання курсу гривні, а також урізання соціальних статей бюджету, зокрема зарплат бюджетників і пенсій.

"Чому Яценюк перекладає на плечі влади необхідність прийняття непотрібних і, в принципі, не настільки неминучих рішень? Було б чесніше, якби опозиційний лідер не закликав Кабмін "відновити співпрацю з МВФ", а прямо заявив, що опозиція через девальвацію гривні, зростання тарифів і зменшення соціальних виплат", - сказав експерт.

Старинець сказав, що серед вимог, які висуває МВФ для відновлення кредитування України, є й такі, які можуть призвести до соціального вибуху в країні, в чому дуже зацікавлена сьогодні опозиція для поліпшення своїх рейтингів і зниження популярності влади. У той же час експерт нагадав, що вимогу фонду про підвищення комунальних тарифів безпосередньо пов'язане з газовим договором, який підписала Юлія Тимошенко у 2009 р., обіймаючи посаду прем'єр-міністра України.

"Наполягаючи на негайному відновленні співпраці з МВФ, Арсеній Яценюк передбачає, що уряд України повинен капітулювати перед вимогами цієї організації і підняти на 40% ціну на газ для населення, заморозити зарплати і пенсії, ліквідувати пільговий режим оподаткування для сільгоспвиробників, малого бізнесу. Природно, це призведе до соціального вибуху, але для Яценюка це буде оптимальним результатом. Адже, як відомо, українська опозиція діє за принципом "чим гірше для українців, тим краще для неї", - сказав економіст.

Нагадаємо, що в 2010 р., коли наближалися президентські вибори, Міжнародний валютний фонд заморозив надання кредитів Україні у зв'язку з тим, що тодішні Президент Віктор Ющенко і прем'єр Юлія Тимошенко також не виконували умови, зафіксовані в договорі про співпрацю. МВФ вимагав реалізації соціально непопулярних реформ, але через їх невиконання урядом Тимошенко відмовився кредитувати Україну, а в своєму різкому заяві з цього приводу пов'язав популістську політику Ющенка і Тимошенко з виборами, що наближаються.