ua en ru

Опозиція подала пропозиції до президентського законопроекту щодо посилення незалежності суддів

Три опозиційні фракції - ВО "Батьківщина", "Удар" і "Свобода" - подали до профільного комітету Верховної Ради України свої пропозиції до президентського законопроекту "Про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів". Про це повідомила прес-служба ВО "Батьківщина".

Згідно х повідомленням, під документом поставили підпис 156 народних депутатів України.

Нагадаємо, 10 жовтня 2012 р., народні депутати України підтримали проект постанови про попереднє схвалення євроінтеграційного законопроекту №2522а/П1 "Про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів", ініційованого Президентом України Віктором Януковичем, яким пропонується безстроково призначати суддів. "За" відповідне рішення проголосувало 244 народних депутати при мінімально необхідних 226. "Проти " проголосували 9 депутатів. Утрималися 115 парламентаріїв. Партія регіонів дала 196 голосів, позафракційні - 16, КПУ - 31. Опозиція за даний законопроект не голосувала.

Для попереднього схвалення змін до Конституції необхідна була лише звичайна більшість голосів парламенту - 226. Проте схвалення власне самих змін до Конституції, що запановане на лютий 2014 р., вимагає конституційної більшості парламенту - 300 голосів, у тому числі і від опозиції.

Проте три опозиційні фракції - "Батьківщина", "Удар" та "Свобода" заявляли, що без внесення у цей документ змін, а саме: введення інституту відповідальності суддів, відновлення компетенції Верховного суду України як установи, яка може переглянути будь-яку справу в Україні, та встановлення строків повноважень генерального прокурора України - вони відмовляються від голосування за Президентський законопроект.